Предизборният щаб на Хилъри Клинтън и Националния комитет на Демократическата партия са финансирали доклада, който стои в основата на разследването за руска намеса в американските президентски избори, разкри в. "Вашингтон пост". След като информацията за връзки между президента Доналд Тръмп и приближените му с руски държавни служители е събрана с помощта на опонента му, можем ли да вярваме на заключенията на разследването?

Кой е платил за доклада?

Адвокатът на предизборната кампания на Клинтън и Националния комитет на Демократите Марк Елиъс наема вашингтонската фирма Fusion GPS да разследва възможните връзки между Тръмп и руски правителствени лица. Компанията пък плаща на бившия британски разузнавач Кристофър Стийл, който е автор на доклада. Кантората на Елиъс наема Fusion GPS през април 2016 г. Дотогава на фирмата плаща неизвестен републиканец. Кампанията на Клинтън плаща за събирането на информация до октомври 2016 г., дни преди президентските избори.

Елиъс получава доклада на Стийл, но не е ясно каква част от тази информация става достояние на предизборния щаб на Хилъри Клинтън и кой е запознат с нея. Източник на "Вашингтон пост" твърди, че Демократите не са знаели за участието на Fusion GPS.

Кантората на Елиъс получава 9.2 милиона долара между юни 2015 г. и декември 2016 г. за правни услуги. Не е ясно обаче каква част от тези пари са отишли за разследването на Стийл.

"Председателят и лидерите на Националния комитет на Демократите нямат нищо общо с решението Fusion GPS да бъде ангажирана с разследването, нито са знаели, че кантората на Елиъс работи с тази организация", казва говорителката на Комитета. "Да сме наясно - това е сериозно федерално разследване за връзките на кампанията на Тръмп с Русия, и американците заслужават да знаят истината."

Какво разкрива докладът?

Докладът на Кристофър Стийл твърди, че руските власти имат компрометираща информация за Доналд Тръмп. Кремъл се е опитвал да помогне за избирането му, за да има в Белия Дом човек, върху когото може да се влияе.

По-късно американските разузнавателни агенции публично обявяват, че Русия се е намесила в президентските избори, за да помогне на Тръмп. ФБР разследва дали приближени до настоящия президент са помогнали на руснаците.

Тръмп отрича подобни твърдения и смята разследването на ФБР за "лов на вещници".

Агенцията е потвърдила част от информацията в доклада, твърдят източници на "Вашингтон пост", но някои детайли не са проверени, което създава съмнения, че може да са манипулирани.

Дискредитира ли това разследването за руската намеса?

След изборите, ФБР се съгласява да плаща на Стийл да продължи да сибира информация за Тръмп и Русия, но се отдръпва след като името му се появава в медиите.

Очевидно има причина Демократите толкова дълго да крият участието си в разследването. Като за начало - те плащат на чужденец за разследване на американска политическа кампания. Партията на Хилъри Клинтън твърди, че намесата на Русия в подкрепа на Тръмп е отвъд допустимото. Да плащат на британски разузнавач за разследване на руската намеса противоречи на принципите, които те толкова усърдно защитават пред американското общество.

Сравнението все пак не е равностойно. Великобритания е съюзник на САЩ, за разлика от Русия. Освен това Стийл не работи като агент на чуждо правителство, а в лично качество.

По-големият проблем е, че Fusion GPS също може да бъде уличена във връзки с Кремъл. В показанията си пред Сената през юли бизнесменът Уилям Браудър, изпълнителен директор на хедж фонда "Хермитидж кепитъл", обвини Fusion GPS и директора й Глен Симпсън в организиране на кампания за очерняне на Сергей Магнитски - руски адвокат, убит в затвор след като разкрива мащабна схема за данъчни измами. Закон с неговото име, ойто налага санкции върху нарушителите на човешките права в Русия, а по-късно и в целия свят, е приет в САЩ, Канада и някои европейски страни. Законът "Магнитски" предизвиква рязко влошаване на отношенията между САЩ и Русия.

Кампанията е водена от Fusion GPS заедно с руската адвокатка Наталия Веселницкая. Тя от своя страна се е срещала със сина на американския президент Доналд Тръмп-Младши по време на предизборната кампания през 2016 г.

"Веселницкая наема Глен Симпсън от Fusion GPS да проведе кампания срещу мен и Сергей Магнитски преди заседанията на Конгреса за приемане на глобален закон "Магнитски", разказва Браудър. "Той се свързва с влиятелни медии и разпространява фалшива информация, че Сергей Магнитски не е убит, не е разкрил измама, а всъщност е престъпник."

Fusion GPS признава, че е работила с Веселницкая две години, но отрича да има нещо общо със срещата между нея и Тръмп-Младши.

Участието на фирмата в събирането на първоначалните данни за разследването на руската намеса, независимо със или без знанието на Националния комитет на Демократическата партия, внася съмнения в истинността на заключенията му. В крайна сметка разследващите трябва да докажат, че са проверили независимо фактите в доклада на Стийл, за да разсеят съмненията.