Българските бойни самолети МиГ-29 имат тревожно малък летателен ресурс, между 3 и 5 часа, каза тази сутрин министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той отхвърли обвинението на колегата си от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, че отказът на пилотите да изпълнят учебни полети граничи с "национална измяна".

"Тези летци не са отказали да изпълняват своя служебен дълг", каза министърът в интервю за Нова телевизия. "Те се ползват от правото си да откажат полет заради неувереност. По принцип това е тяхно законно право".

"Не, не е национална измяна,  казвам го аз като вицепремиер и министър на отбраната", подчерта той.

Министерството на отбраната очаква до седмица да получи цялата документация на четири нови и шест рециклирани двигателя за МиГ-29, което ще позволи пет изтребителя с достатъчен ресурс да влязат в строя, посочи Каракачанов.

Това обаче ще стане, "ако документацията, която бъде представена от фирмата , която доставя двигателите, бъде такава каквато изисква договорът" за ремонта на двигателите, добави той.

Министърът каза, че и другите български военни самолети като тактическите бомбардировачи Су-25 и учебните Л-129 са зле поддържани.

"Всяка една подобна ситуация се използва грозно политически", каза Каракачанов.  

По думите му политиците трябва да оставят армията на мира след години на "съкращения и политически чистки".

"Армията малко или много е политизирана, а това не е редно",  каза той. 

България трябва да задели пари, за да финансира сама вероизповеданията, вместо те да получават пари от чужбина, каза министърът, спирайки се на друга тема.

"Парите, които трябва да бъдат отделени, са няклоко милиона лева, сигурността и спокойствието на бългаските граждани не струват толкова", каза той. Както политическите партии не могат да бъдат финансирани от чужбина, така - и религиите".

По думите му България "трябва да вземе мерки да контролира радикалните прояви на мюсюлманската религия" и "чуждите граждани във всяко вероизповедание, включително мюсюлманското, трябва да бъдат контролирани".

Българските граждани, които са получили дипломи в чужбина, трябва да ги легализират у нас, каза Каракачанов, очевидно визирайки тези, които са получили духовно образование в странство и се връщат да проповядват у нас.

Той призова партиите "да спрат да се лаят като кучета" и да се обединят около национални приоритети като сигурност, образование, здравеопазване.