"БСП е алтернатива на ГЕРБ. Но лоша".

Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция, посветена на изводите от заседанието на конгреса на БСП, който се проведе вчера. На него левицата се обяви за алтернатива, поиска предсрочни избори и заяви, че ще работи за вот на недоверие срещу властта по тема "корупция" и за свалянето на правителството на Бойко Борисов. В брифинга не участва лидерът на ГЕРБ, въпреки че той вчера бе свикал Изпълнителната комисия на партията си, за да отговорят на социалистите.

Горанов даде примери как идеите на БСП в така наречения алтернативен бюджет ще имат обратен ефект, обясни, че не в ГЕРБ са причините за фалити на болници, а в това, че "има и калпазани". Ситуацията в лечебните заведения във Враца и Стара Загора била заради назначения в миналото.  

Цветан Цветанов пък размаха разпечатки с изписани на ръка с маркер означения "ГЕРБ" и "БСП", според които при управление на първите контрабандата и корупцията спадат, а при вторите - растат. 

Цветанов заяви, че БСП не може да говори за алтернатива, когато лидерът й Корнелия Нинова не можела да овладее собствената си партия.

Депутатът Тома Биков пък обяви решението на Изпълнителната комисия на управляващите да изготвят "регистър на фалшивите новини", които идват от БСП и даде няколко примера - как Нинова говорела, че няма пари за ограда на границата, но такива не само има - има и ограда. От левицата плашели, че ще ни отнемат Европредседателството покрай "НДК-гейт", но и това не се случило. По думите му БСП се хващат за вот на недоверие на тема "корупция", а не по някоя конкретна секторна политика, защото нямат аргументи, а за "корупция" можело да се говори "на едро". И се върна, както вече е традиция в ГЕРБ, към 2008 г., когато Корнелия Нинова е била отстранена от премиера Сергей Станишев заради съмнения в корупция, а за това е получил поздравления от говорител на Европейската комисия (тогава като зам.-министър бе временно отстранен и депутатът от ДПС Делян Пеевски, но по темата нямаше коментар - б.р.) Биков приведе като пример и как имало арестуван брат на депутат от БСП, както и обвинението на избраника Манол Генов за купуване на гласове, което окачестви като "политическа корупция".

"За БСП алтернативата на управление е да формират фалшиви новини и да правят интриги", заключи Цветанов и се разпростря да разказва успехите на Бойко Борисов в международната политика. След което заяви, че ГЕРБ искали силна опозиция, но имали "дивашка опозиция", която искала да разгради "лидерството в Европа на Бойко Борисов" и да разделя нацията.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък се зачуди защо Тома Биков е пропуснал най-сериозната фалшива новина, която БСП разпространявали, докато оправят вътрешнополитическите си проблеми - а именно, че за нищо на света нямало да влизат в коалиция с ГЕРБ.

"Добре, ама кой им е предлагал такава коалиция? Ние не сме. БСП говорят за цензура в медиите, докато няколко телевизии предават заседанието на конгреса им на живо", заяви Дончев. 

Той заяви, че е "готино в опозиция да говориш цветни неща и да си играеш с думите, но опасно става, ако можеш да си играеш с бюджета, с управлението". По думите му у БСП се забелязвали симптоми на явления от психологията като посттравматичен стрес - от загубата на изборите преди половин година, на "проектиране" на собствените им страхове върху околните, а конгресът приличал на "група за взаимопомощ – хора със сходни проблеми са се събрали и се подкрепят едни други".

След това Цветанов съобщи, че на Националното събрание на партията през ноември ще се приеме политически документ, в който ще се обяви, че ГЕРБ няма да правят коалиция и да управляват с БСП.

Министърката по европредседателството Лиляна Павлова пък обяви, че обявените от Сергей Станишев и БСП "контраприоритети" на Европредседателството били същите, като приетите от правителството още през лятото на тази година и попита: "БСП лъжат или манипулират? Преписват или не четат? Ако са “за” приоритетите и не смеят да си кажат – да им благодарим за подкрепата. Така го приемам и вярвам, че ще работим заедно."