„Категорично не одобрявам действията на тези летци“.

Така президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев коментира отказа на пилотите от авиобазата в Граф Игнатиево да изпълнят планираните полети тази седмица. Пред бТВ Плевнелиев критикува и президента Румен Радев заради подкрепата му за този протест на летците.

„Това остава горчивото впечатление в обществеността за неразбиране как функционира конституцията, войнишкият дълг на всеки един от нас към родината. Не съм съгласен и с действията на държавния глава, който се опита да защити подобни противоконституционни действия - поне с нагласа за противоконституционни действия на български военен“.

Проблемите обаче са факт, съгласи се Плевнелиев. Той припомни инцидент от април 2012 г., когато изтребител Миг-29 се разби близо до Пловдив, но летците успяха да се катапултират и останаха невредими. Въпреки тежките проблеми в авиацията, военните пилоти нямали право на подобно действие, а трябвало да действат различно – чрез своето ръководство и представителство.

Тези доблестни мъже трябва да спазват своя войнски дълг и клетва. Това означава да служат на родината безусловно. Безусловно!

Росен Плевнелиев определи като обосновано решението на бившия военен министър Николай Ненчев да откаже да ремонтира българските изтребители Миг-29 в Русия и заради което той е подсъдим. Предишният президент е призован за свидетел и ще се яви при следващото заседание през ноември.

„Това стана след срещата на НАТО в Уелс, където 28 държави се съгласихме, че Русия е агресор и че трябва да работим за съвместимостта на армиите ни“.

Росен Плевнелиев критикува Румен Радев и заради Консултативния съвет по национална сигурност по темата за борбата с корупцията.

Това е първият провален Консултативен съвет за националната сигурност в историята на президентството и основната вина за това носи президента".

Провалът бил заслуга изцяло на президента, защото имало два внесени законопроекта вече, а държавният глава се проявил като еднопартиен и подкрепил единия проект.

Целият политически елит се провали тотално в борбата с корупцията“, констатира Плевнелиев.

Той попита какво още трябва да се случи, за да се заемат политиците с този проблем.

„Какво повече от делото САПАРД, какво повече от КТБ трябва да се случи?“

Президентът не трябва да назначава ръководителя на антикорупционната агенция, каза още Росен Плевнелиев.

Повече от шест месеца бях едноличен ръководител на тази държава, направих две служебни правителства. Представете си, държавният глава еднолично управлява държавата и еднолично назначава органа, който се бори с корупцията и неговия ръководител. Това означава, че държавният глава има безгранична власт и това не е добре”.

Предишният държавен глава потвърди, че със съпругата му Юлияна са в процедура на развод по взаимно съгласие.