Тази снимка ви казва всичко. 

За гротескното невежество, за лъжепатриотизма или руските патриоти, обгърнали се с българско знаме, за това кой поръчва музиката, кой свири... Български аналози на руските рокери „Нощни вълци“, полувоенни формирования, „патриотични“ партии на власт, които подстрекават, за наетите под наем „еко“ партизани.

Не хибридна война и пета колона, а терористи в пълния смисъл на думата. Засега не взривяват бомби, но задраскват цяла една индустрия, което е много по-голям ефект от един взрив. Да, формално няма убити и жертви, но вместо през демократичен процес и балансиран диалог да се управлява обществото и неговият избор, чрез диктат и ултиматуми ви заповядват – точно като тоталитаристи – какво може да правите и какво не можете, кому и колко да дадете, чий газ да купувате. Накрая жертви са цялото общество и потребителите, които плащат по-високи цени, остават по-дълго бедни и без вашето съгласие, без решение на правителство и парламент, издържат чужди правителства и компании.

Уверяват ви, че не е европейско да добиваш, нищо че най-развитите – Норвегия, Германия, Великобритания, Холандия, добиват. 

Утре дори ще ви спретнат, че така правел Макрон във Франция, така беше при забраната на фракинга у нас. Такава била политическата мода в Париж. С пишман последователи на Макрон и Тръмп у нас трудно можеш да се разминеш. 

Тези протестъри си имат друга Родина, имат си цар, имат си религия, с една дума - всичко – но нито едно от изброените няма български адрес.

Те всяват терор и истерия, защото нямат познания, аргументи и квалификация. Хвърлят се на медийната амбразуа с едничката си цел – да запазят периметъра и стопроцентовия пазарен дял на "Газпром" и на руските компании, които след това ще върнат трохи от надвзетото чрез изкуствен политически заслон от конкуренция, постигнати по-високи цени и геополитическите премии. Пак същите руски компании връщат „ползите“ на партийните или НПО вождове, които изпращат на протест тези хора. 

В тази снимка я има и цялата геополитика, която можете да асимилирате покрай енергийните зависимости. Искат си "Южен поток" - "Южен поток" и руски газ, които обаче предполагат да се задраска изцяло нефтената и газовата добивна индустрия.

Много било куул да забраниш нефта и газа изобщо. След това ще забраниш, пак по политическа мода, и бензиновите и дизеловите двигатели, но не по силата на пазарните аргументи – т.е. когато имаш приемлива алтернатива, а така - чрез декрети от Смолни.

По същия начин, по който изнесоха след 9-и септември самолетостроителните ни заводи, така както ни забраниха от Москва да не развиваме автомобилното производство, за да купуваме съветските лади, волги, москвичи и запорожци, които при други условия щяхме да купуваме само след ефективна присъда. И днес се произвеждат, защо не купувате?

По същата причина, по която включиха на пълни обороти цялата си хибридна машина, за да не купим западни самолети, а нови двигатели от МиГ-29. 

Има нефт и газ колкото си искате - и у нас, и на глобалния пазар, но ние сме колониално самозависими само от руския газ и нефт.

Забележете, протестите в Добруджа са инспирирани от партия, която участва в управлението на страната, т.е. те могат да бъдат интерпретирани и като официална политика. Същата партия си има министри, включително и важния министър на икономиката, но не само. Тезите на протестиращите се усилват от национални медии без никакво критично отношение към тезите, мотивите и интересите, да не говорим за балансираност. Това, което чух от Българското национално радио като новини по проведеното разследване, е класически пример на „пленено радио“. Почти съм сигурен, че това дори не струва особено усилие - просто едни журналисти пишат текстове, а други ги четат в ефир.

Както казах – това е генерална репетиция. 

Ако това не е посегателство върху националната сигурност - да те лишат от право да добиваш нужните ти енергийни суровини, здраве му кажи.

Обгърнати са с националния български, не с руски флаг - класически хибридни войници. Утре тези хора ще изиграят ролята на зелени човечета, когато Москва им заповяда да атакуват обекти на инфраструктурата (включително военна), да атакуват институции, ако трябва, и да отстранят хора. Точно както в миналото Азиатският департамент е разпореждал кой може да живее и кой не.

Те са условно леви, защото никога не са защитавали социална или политическа кауза, няма да ги намерите по протестите срещу беззаконията, срещу престъпността, бездействието на съдебната власт, социалната неправда, ниските доходи.

Ако можете, съчетайте събитията от последната седмица - отказа на летците да летят, блокирането на ВСЯКО проучване и добив на нефт и газ у нас, поръчката на самолетни двигатели в МиГ, които не стават, кампанията за излизането от НАТО - и след това се залъжете, че в това няма системност, координация, ресурси, единен център.

Вместо да спасяват държавата и националната ни сигурност, основните институции и политически сили разиграват театър на "непримиримите" противоречия и титанични битки между ГЕРБ и БСП, на алтернативност без алтернатива, на движение в застой, на фейк политика и политици.