Групата на Златомир Иванов-Баретата ще почака Софийският апелативен съд (САС) да се произнесе с присъда. Втората инстанция днес приключи с изслушване на свидетели и пледоарии по прословутото дело за организирана престъпна група "Фирмата", занимавала се, според обвинението, с наркоразпространение и убийства. 

По него подсъдими освен бившия командос са Иван Величков, Даниел Кръстев, Евгени Евтимов, Стоян Дичев, Коста Трифонов, Борислав Секулов, Богдан Василев, Петър Йорданов, Юлиан Зашев, Васил Колев, Марин Вълчев, Росен Иванов, Валентин Луков, Кирил Атанасов, Филип Христов, Мартин Горески, Георги Петров, Георги Йорданов, Ивайло Борисов, Мартин Димитров.

Част от обвиняемите по делото срещу "Фирмата".

Прокуратурата поиска  осъдените по делото да получат по-тежки наказания, а оправданите да бъдат осъдени. Обвинението настоя също Баретата да получи присъда за убийството на пернишкия наркодилър  Румен Стефанов-Алф, за което беше оправдан през 2012 г.

През февруари 2012 г. бившият командос получи 8 г. от Софийския градски съд, при положение че прокуратурата му искаше 17 г. Развръзката тогава дойде след 3-годишна сага.

След поредица от скандали и гафове основните прокурорски свидетели твърдяха, че "Фирмата" на Иванов е пласирала всички видове наркотици в течение на 7 години в 13 български града. С побой и чупене на ръце са наказвани дилърите на конкуренцията, а на полицаи е плащано да пазят хората на Баретата. Златомир Иванов обаче определи процеса като скалъпен, а обвиненията като свободно съчинение. Адвокатите му контрираха, че всички свидетели срещу бившия спецполицай са с тежки присъди, някои от тях са го изнудвали за пари, а други са дали показания, за да излязат на свобода.

"Присъдата ми стъпва на показанията от досъдебното производство - каза тогава Златомир Иванов. – Съдят ме за 200 000 лв. на седмица, няма 2 лева хванати по това дело, има само хванати организатори, работници няма. Къде са ми парите, след като съм такъв лош? Нали си невинен до доказване на противното, тук е точно обратното. По същата логика можеше да ме осъдят за притежание и разпространение на ядрено оръжие", цветисто коментира той. 

Според него, при все че са разпитани 1000 души, магистратите са стъпили на показанията на трима. След произнасянето на съдиите имаше дори гротескни ситуации от рода на това, че репортерите питаха Иванов защо е усмихнат, а той отговори, че след такава присъда трябва да ходи "нещастен и прегърбен".

Още тогава стана ясно, че и подсъдимите, и обвинението ще обжалват.

Развръзката на апелативно ниво се забави над две години поради най-различни причини, но най-драстичната бе, че Баретата бе прострелян, докато влизаше през главния вход на Съдебната палата на 29 януари 2013 г. Заловен или поне обвинен извършител няма.

След дългия процес на лечение Златомир Иванов започна да посещава най-чинно съдебните заседания, точно както правеше и преди (между другото, друг такъв съвестен обвиняем е Евелин Банев-Брендо, който окончателно бе оправдан завчера, б.р.).

Стана ясно, че възловият свидетел на прокуратурата Тишо Боксьора се е отказал от първоначалните си показания срещу Иванов, защото признал, че бил натискан, а сега съвестта му заговорила.

В къщата на друг от свидетелите - пословично известния Димитър Вучев-Демби, през юни избухна бомба. Баретата пое по многократно изминавания от него път - към сградата на СДВР, където бе привикан за пореден път "на събеседване". Там бяха привикани и всички подсъдими по делото срещу "Фирмата". Иванов бе освободен и засега не се е чуло да има правни последствия срещу него. 

След като днес апелативните магистрати обявиха края на процеса по същество и че ще се произнесат в законно ретгламентирания срок, недоволна остана адвокатката на Иванов:

"Оправдателна присъда ако имаше, щеше да бъде днес - каза адвокат Марияна Тодорова. - Може да има отмяна на присъдата, връщане на първоистанциония съд, или на досъдебното производство, може да е изменение на присъдата, намаляване или увеличаване на наказанията, единствено за тези, които са оправдани, ще остане същата присъда. С тези нови разпити се потвърди, че показанията на свидетелите от досъдебното производство и пред Софийски градски съд са манипулирани. Дори днес оперативният работник, водил разработката, в съдебна зала каза, че преди всеки разпит с разследващ полицай той е водил беседи със свидетелите, което е недопустимо по Наказателно-процесуалния кодекс.”

Нейните лични очаквания били по-скоро делото да бъде върнато заради многото процесуални нарушения в обвинителния акт. 

Като се има предвид, че съдилищата излизат в лятна ваканция, която обикновено продължава до втората седмица на септември, присъди може да няма скоро. А може да има и до ден-два, защото срокът по закон - 1 месец, е препоръчителен.