Турската прокуратура повдига обинения в пропаганда на тероризъм на близо 100 турски учени и интелектуалци, живеещи в Германия, съобщи "Дойче веле". Някои от учените вече са получили призовки.

В началото на 2016 г. 1128 университетски преподаватели подписаха петиция, с която осъждат действията на турските сили за сигурност срещу Кюрдската работническа партия (ПКК). "Няма да сме част от това престъпление", обяви групата и призова за край на погромите и нарушаването на човешките права в югоизточните райони на Турция, населени предимно с кюрди. Учените поискаха също възобновяване на мирните преговори с ПКК.

Много университетски преподаватели в Турция губят работата си и са изправени пред съда, защото подписват петицията. Около 100 от тях емигрират в Германия. Почти няма вероятност те да бъдат депортирани в Турция, но ако се върнат, ще бъдат арестувани. От началото на 2017 г. над 5000 турски граждани са потърсили убежище в Германия, припомня "Дойче веле".

Отношенията между Турция и Германия се влошиха заради арестите след неуспешния опит за преврат в Анкара. Сред вкараните в затвора са и германски граждани. Берлин е сред инициаторите на ограничаването на предприсъединителните фондове за Анкара и замразяването на преговорите за членство в Европейския съюз.