Министерството на здравеопазването на Русия е дало отрицателна оценка на законопроект, предлагащ да се разреши продажбата в интернет на спиртни напитки, съобщи ТАСС.

"При легализация на дистанционната продажба на всякакви видове алкохолни напитки възниква риск от нарушение на вече установените забрани, например продажбата през нощта и на непълнолетни, както и нарастване на търговията с нелегален алкохол", пишат от институцията.

Оригиналният законопроект е на финансовото министерство, което планира да легализира онлайн продажбата от 1 януари 2018 г. Здравното ведомство обаче посочва, че това може да увеличи и рекламата на спиртни продукти.

Алкохолът е един от най-тежките проблеми на общественото здраве в Русия. Страната е четвърта в света по потребление на глава от населението (бел. ред. - след Беларус, Молдова и Литва. България е 27-а). Според няколко различни изследвания алкохолът е основна причина за смъртността при мъжете.

Вследствие на това през последното десетилетие властите водят активна политика за ограничаване на консумацията - през 2010 г. президентът Медведев почти удвои минималната цена на бутилка водка, а през 2012 г. бе наложена пълна забрана на всякаква продажба между 23 ч. и 8 ч. сутринта. Резултати има - според проекции на Световната здравна организация консумацията намалява, макар и бавно.