Жертви, блокирано движение на влаковете, изкоренени дървета, огромни щети и потънал танкер е тъжната равносметка от бушувалия през уикенда в Германия и Централна Европа ураган Херварт. Вятърът достигна скорост от 176 км/ч.

 
Идентифицираните жертви в Германия са три, но опасенията са за най-малко седем – загинали от изкоренени дървета и удавени.

Само в Хамбург пожарната беше викана 550 пъти за оказване на помощ, където река Елба преля. Поради опасност от гибелно наводнение беше затворен легендарният рибен пазар.

Хамбург е наводнен от река Елба. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Берлин беше обявено бедствено положение. Между 4 и 7 ч. днес пожарната бе викана на 100 адреса.

Очаква се едва днес следобед да бъде възстонавено движението на влаковете, което е блокирано в 10 от 16-те федерални провинции. Ураганът пощади единствено крайните югозападнни райони на страната.

Поради силния вятър пристигащият от САЩ “Еърбъс 380” снощи не успя да се приземи на международното летище във Франкфурт на Майн и бе пренасочен към Щутгарт.

В Берлин е обявено бедствено положение. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди домакинства все още са без ток.

Днес призори край германския бряг на Северно море, само на неколкостотин метра от плажната ивица, потъна 225-метровият танкер с ширина от 32 метра “Глори Амстердам”. Морският влекач “Нордиг” не успя да достигне до авариралия танкер поради малката дълбочина.

Преди това танкерът беше носен от 9-метрови вълни въпреки опита на екипажа да го закотви. Той е превозвал 1800 тона корабно гориво и 140 тона дизел. Ако има добра новина, това е, че 22-членният екипаж е спасен с изпратени от бреговата охрана хеликоптери.

Вторта оптимистична вест е, че засега няма изтичане на гориво от танкера. Очаква се операцията по изваждането му от морското дъно да започне в 19,30 ч. тази вечер, преди това е необходима техническа подготовка.