Усилията на феновете и бившите футболисти и шефове на варненския "Спартак" са напът да се увенчаят с успех. Поне такива са изгледите. Клубът може да си върне стадиона, а държавата ще отпусне 1 милион лева за нов терен и ремонт на съблекалните и трибуните.

С такива обещания приключи срещата на делегация на "Спартак" в кабинета на Бойко Борисов.

Министерският съвет ще стартира процедурата по отпускане на 1 млн. лева от държавния бюджет за порутената арена.

Кметът на Варна Иван Портних, който присъстваше на визитата, каза, че на следващото заседание на общинския съвет на града ще се разгледа предложение за връщане на имотите в собственост на общината. Той пое ангажимент, че при положително гласуване от ОС, кметството ще предостави стадион “Спартак” и прилежащите му спортни съоръжения за ползване на клуба. В момента те се стопанисват от фирми, които по договор е трябвало да инвестират в базата, но не са го направили.

Снимка за спомен след края на срещата.

Премиерът пък е поел ангажимент отпускането на сумата да бъде разгледано на заседание на Министерския съвет. На разговорите присъстваха също министрите  на финансите Владислав Горанов и на младежта и спорта Красен Кралев.

"Имаме готовност да стартираме изготвянето на проект за възстановяване на тревното покритие на стадиона и ще направим всичко необходимо, за да може отборът да се завърне у дома", увери Кралев.

Ремонтът на спортния обект може да бъде извършен от спортното ведомство, като целта е това да стане преди 28 август 2018 г. - деня, в който се честват 100 години от основаването на варненския клуб.

Предисторията...

Феновете на "Спартак" водят битка за базата и спасяването на клуба си вече от няколко години. От лятото те почнаха "да надуват свирката" още по-силно. Организираха протести пред общината, писаха писма и няколко пъти призоваха Бойко Борисов да се намеси.

Имаха телевизионни сблъсъци със собствениците на стадиона.

Днес делегацията при премиера бе предвождана от бившия клубен президент и дипломиран актьор Николай Ишков. Присъстваха баскетболното величие Тодор Стойков, треньорът Атанас Атанасов-Орела, бившите футболисти Благой Калфов, Радостин Станев и Борислав Георгиев-Бобъра, запалянковци.

Феновете подариха на Борисов фланелка на варненските "соколи".