За пръв път български държавник говори в пленарната зала на Народната скупщина на Сърбия. Шефът на парламента Димитър Главчев се обърна към сръбските депутати на извънредно заседание на парламента, свикано специално по този повод.

Главчев заяви, че приема високата чест като знак за добросъседски и приятелски отношения. Според него българо-сръбското приятелство е показателно за това, че дори на Балканите, където са събрани народи с ярка идентичност, изграждането на отношения на доверие, сътрудничество и приятелство са възможни, когато съществува необходимата политическа воля.

Главчев специално се обърна към българите в Сърбия.

"Бъдете активни граждани на съседна и приятелска Сърбия! Помнете своя род и език!", каза Главчев.

Той допълни, че България приветства политиката на съседната страна по отношение на националните малцинства и изтъкна, че всеки проблем може да бъде решен само и единствено с диалог. Главчев поздрави скупщината за това, че през последните години приеманите актове в областта на правата на националните малцинства са в съответствие с най-високите европейски стандарти. 

"Днес България и Сърбия имат общ интерес за ефективното реализиране на регламентираните права на българското национално малцинство и заедно създаваме в двустранните отношения благоприятната политическа рамка за това", отбеляза председателят на парламента.

Той заяви, че двете страни са загрижени за икономическото състояние на пограничните общини и заедно търсят решения.

"Трябва да работим заедно и за развитието на Босилеград – община с преобладаващо българско население", не пропусна да каже Главчев.

Той допълни, че България подкрепя европейската интеграция на Сърбия.

"Убедени сме, че проевропейските политици в Сърбия, с подкрепата и разбирането на сръбските граждани, енергично ще довършат всички необходими реформи и страната ще отговори пълноценно на изискванията за пълноправно членство", каза още Главчев.