Сваленият от власт лидер на сепаратистите в Каталуня Карлес Пучдемон е напуснал границите на страната и се намира в Брюксел, потвърдиха източници от правителството в Мадрид пред АФП. Той се намира на "дискретно и сигурно място" в белгийската столица, казаха източници от Каталуня пред TV3. 

Повече информация какво прави Пучдемон в Белгия липсва. Според някои източници той е там за срещи с фламандски националисти, съобщава La Sexta. Смята се, че Пучдемон е придружаван от няколко членове на бившето си правителство. Бившият премиер на Каталуня се оказа в Брюксел точно в деня, в който главният прокурор на Испания му повдигна обвинения за бунт, подклаждане към размирици и обсебване на власт.

Испанските закони предвиждат наказания съответно до 30, до 15 и до 6 години затвор за всяко от трите обвинения. Хосе Мануел Маса съобщи също, че ще поиска от съда превантивни мерки, но не уточни дали това означава арест.

Намекът на белгийския държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен ден по-рано, че Белгия може да предложи убежище на отстранения от длъжност председател на каталунското правителство Карлес Пучдемон, предизвика гневна реакция от страна на белгийския министър-председател, съобщи ДПА.

Премиерът Шарл Мишел обвини Франкен, че налива масло в огъня. Той допълни, че предоставянето на убежище на Пучдемон "изобщо не стои на дневен ред" и повтори предишния си призив за диалог между Барселона и Испания.

Говорител на ЕК каза, че не знае дали Пучдемон е в Брюксел и че няма насрочени срещи с представители на Комисията.