Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев реагира на 4-те въпроса, които лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от БСП Сергей Станишев постави преди ден на управляващите у нас. Поводът за питанията на Станишев е приетата резолюция от конгреса на БСП в събота, подготвена от него, посветена на приоритетите за българското председателство, а въпросите му бяха публикувани във фейсбук. Срещу отговор президентът на европейската левица предлага подкрепа за ГЕРБ за европредседателството. Питанията му засягат отношението на властта към 5-те сценария за Европа на Юнкер, позицията им за "социална Европа", за бюджета на ЕС за следващата 7-годишна рамка и европейската перспектива за Западните балкани.

Фейсбук е и трибуната, от която Ковачев отговаря.

Евродепутатът от ГЕРБ казва, че се "радва, че заявените от тях (БСП - б.р.) позиции, макар и със закъснение, подкрепят водената от правителството политика". 

Същата бе тезата и на министърката по въпросите на председателството на България на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, споделена ден след сбирката на социалистите на нарочна пресконференция на ГЕРБ за оборване на твърдения на левицата. А според Станишев реакцията на ГЕРБ след конгреса е утвърдила БСП като тяхна алтернатива.

 
Ето и пълната позиция на Андрей Ковачев:
 
С интерес прочетох приетата на конгреса на БСП визия за бъдещето на ЕС и се радвам, че заявените от тях позиции, макар и със закъснение, подкрепят водената от правителството политика. Престорената загриженост на БСП за това България да не остане в периферията на ЕС е учудваща, още повече при положение, че всяко правителство с участието на тази партия тегли страната именно натам. Бих искал да успокоя другарите и да ги уверя, че рискът процесите на европейска интеграция в бъдеще да се фокусират върху страните в еврозоната е разпознат много преди техния партиен конгрес.

Ние от ГЕРБ отдавна ясно сме заявили, че за нас е приоритет запазването на целостта и единството на ЕС и искаме България да се присъедини възможно най-скоро към валутния механизъм (т.нар. чакалня на еврозоната) и Шенгенското пространство. Правителството работи това да се случи и търси подкрепа сред нашите европейски партньори. Но резултати не се постигат с гръмки изказвания, а с реални действия, каквито ГЕРБ ежедневно демонстрира. По отношение на предложението за приемането на пътна карта за еврозоната бих искал да напомня, че преди повече от една година предложих подобни текстове да залегнат в позицията на ЕП за бъдещето на ЕС. Не ми е известно евродепутатите от БСП да направили нещо в тази посока.

Хубаво е, че ПЕС и БСП се обявяват за социална Европа. Тук нямаме никакво противоречие и коректността изисква да отбележим, че социалната политика не може да бъде монополизирана от една или друга политическа сила. Абсолютно нелепо е да се твърди, че европейската десница не иска европейска социална политика и левите партии са единствените, които отстояват интересите на европейските граждани. Именно председателят на Европейската комисия, който е от семейството на Европейската народна партия, постави като приоритет в началото на своя мандат Европа да постигне социален „ААА“ рейтинг. Европейският комисар за заетостта и социалните политики Мариане Тисен, която също е от нашето политическо семейство, беше в основата на предложението за създаване на Европейски социален стълб. Също толкова нелепо е да се правят генерални заключения от рода на това, че европейската десница предлага орязването на кохезионната и селскостопанската политики.

Вярно е, че и двете неизбежно ще бъдат реформирани, но няма абсолютно никакво съмнение каква е позицията на българското правителство по този въпрос - за продължение и развитие на кохезионната политика и укрепване на икономическата, социалната и териториална кохезия, за политика с фокус към най-бедните региони, за ефективна и адекватно финансирана селскостопанска политика и за създаването на Европейски фонд за отбрана. 

Накрая, но не на последно място по важност, не мога да скрия своето недоумение от твърдението, че откриването на европейска перспектива пред всички страни в Западните Балкани няма да стане със снимки. Да, това е така и никой не го отрича. Именно сегашното правителство води толкова активна политика към страните от региона, каквато България не е имала от години. За какви снимки става въпрос тогава? През последните шест месеца българската външна политика постигна исторически пробиви с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония и признаването на българското малцинство в Албания, което се случи благодарение на усилията на правителство, евродепутати, депутати и подкрепата от страна на Партията на европейските социалисти и Европейската народна партия. Наред с това правителството изведе транспортната, енергийна и дигитална свързаност на страните от Западните Балкани с ЕС в приоритет на Българското председателство. На този фон призивите на БСП за действия вместо думи изглеждат направо смехотворни.