Преди повече от две седмици САЩ преустановиха издаването на всякакви неимигрантски визи в Турция, с което спряха пътуванията на хиляди турски граждани до САЩ. Око за око, Турция обяви прекратяване издаването на електронни визи и визи на летищата за американци, пристигащи директно от американски дестинации. Американските санкции срещу Турция бяха въведени, след като турски граждани, работещи в американските консулски служби в Анкара, станаха мишена на разширяващите се операции по прочистването на турското правителство: досега са задържани двама работници в консулството.

Визовите санкции в САЩ бяха усетени навсякъде в Турция, особено от тези, които са свикнали да пътуват често до САЩ през последното десетилетие. Големият американски полетен график на Turkish Airlines е свидетелство за турското търсене на взаимосвързаност със САЩ. Плановете на хиляди хора бяха замразени или анулирани изцяло. До този момент щетите са ограничени. Тъй като визите в САЩ често имат десетгодишен срок на валидност, много от тях все още нямат проблем да се справят; а тези, които отчаяно искат да стигнат до дестинация в САЩ без текуща виза, могат да кандидатстват и чрез трета държава - макар че това със сигурност е скъпо и отнема много време.

Имиджът на Турция в САЩ достигна дъното

За разлика от Турция в САЩ спирането на издаването на визи почти не бе новина, а реципрочният акт на Турция - макар и в съответствие с дипломатическия протокол - нанесе много повече вреди на турските интереси. Турските авиолинии съобщиха за спад от 45% в резервациите от Турция до САЩ.

Но дори и ако визовият проблем не е оказал голямо влияние на много американци, имиджът на Турция вече е достигнал дъното благодарение на други събития, които наистина предизвикаха медийно въздействие, не на последно място и невъздържаният език на Ердоган по отношение на САЩ и цялата история с извиненията за случая с президентските охранители, които биха протестиращите във Вашингтон.

"Бъди внимателен, пази се"

Похвалният образ на Турция, за който бях свикнал да чувам в Америка, беше заменен от една доминираща роля: Турция като авторитарна държава. И тъй като политическата ситуация в страната се влоши, многото студенти, колеги и приятели, които някога се насочваха към Турция, бавно спряха да го правят. Сега тези приятели и колеги ми казват, преди да отида там: "Бъди внимателен." През 2015-2016 г. "бъди внимателен" се отнасяше до личната безопасност. През тези години Турция беше поразена от тероризма на „Ислямска държава“ (ИД) и ПКК, но Турция успя да върне чувство за сигурност по улиците си. След опита за преврат от 2016 г. и наложеното след него извънредно положение, което доведе до арестуването на десетки хиляди души, "бъди внимателен" се превърна в по-широко предупреждение: "Пазете се от протестите" и "пазете се от протестиране".

Американците видяха директно как протестиращите във Вашингтон бяха атакувани от охраната на Ердоган. Би било също толкова уместно да добавим допълнителни предупреждения към посетителите: "Пазете се от журналистиката", след като репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Айла Албайрак бе осъдена на две години затвор задочно заради статия, която правителството осъди като "терористична пропаганда".

Също така може да се добави "пазете се от активност за човешките права" във връзка с членовете на "Амнести интернешънъл", които бяха освободени под гаранция, след като прекараха почти 100 дни в затвор (председателят на „Амнести интернешънъл“ Танер Кълъч все още е в ареста). И "внимавай, като работиш с НПО от какъвто и да е вид" след неотдавнашния арест на Осман Кавала, който изигра ключова роля в популяризирането на гражданското общество и международни художествени проекти. И "внимавайте да не сте американец, който може да бъде използван като заложник" след американското медийно отразяване на американския пастор Андрю Брънсън, който е бил държан повече от година по съмнителни обвинения за шпионаж, което се превърна в инструмент за използването на Брънсън като чип в преговорите от Турция. Това беше, след като Ердоган намекна, че може да бъде заменен за Фетхуллах Гюлен, издирван ислямски духовник, когото Турция иска за предполагаемото му ръководство на преврата.

Тръмп отказва контакт с Ердоган

Тъжната реалност е, че ако Турция беше склонна към дипломатическите тънкости и се беше опитала да остане извън радара на САЩ и да избегне ненужните конфликти, повечето от преливащите и документирани нарушения на човешките права в Турция щяха да останат скрити в докладите на „Хюмън райтс уоч“ и „Амнести интернешънъл“. Колко американци осъзнават (или ги е грижа), че съпредседателите на третата по големина политическа партия Селахатин Демирташ и Фиген Юкседдаг от предимно кюрдската HDP са зад решетките заедно с дълъг списък от други депутати от същата партия, с което ефективно се заглушава опозицията? Тъй като новините за нарушенията на човешките права в Турция стават все по-масови, в Конгреса на САЩ има нарастващ двустранен консенсус, че Турция е преминала всички червени линии на демокрацията и върховенството на закона. Въпреки съгласуваните опити на Турция да бъдат оставени настрана служителите от Конгреса и Държавния департамент, опитите на Ердоган да осъществи пряка връзка с президента на САЩ Доналд Тръмп поне засега, изглежда, са се провалили като стратегия.

Вчера сенаторите на САЩ изпратиха писмо и от двете партии до президента Тръмп, изразявайки сериозната си загриженост относно "продължаващото ерозиране на правата на човека и упадъка на демократичните ценности в Турция". Тъй като Турция се позиционира по-близо до Русия и тъй като в САЩ се появяват повече гласове, призоваващи за преосмисляне на историческите стратегически отношения между двете страни, Турция е на път да срине фатално своя имидж в Съединените щати, рискувайки не само ключов съюзник, но и шанс Турция отново да стане магнит за американската инвестиция и подкрепа. Америка също плаща цена, поемайки разнообразни геополитически загуби поради отдръпването на Турция. Досега Ню Йорк и Истанбул никога не са изглеждали толкова далече.

Авторът Луис Фишман е професор в Бруклин колидж, който е живял в Турция. Анализът е публикуван в „Аарец“, препечатваме го от БГНЕС.