Германски командоси от спецзвеното към федералната полиция GSG9 задържаха днес в град Шверин заподозрян терорист, готвел смъртоносна атака с ислямистки мотив, съобщи говорител на Главната прокуратура. Повече подробности ще бъдат съобщени на пресконференция по-късно днес.

Според изтекла в медиите информация арестуваният е 19-годишният сириец Ямен А.

Престъпникът е бил задържан в 6 ч. тази заран в жилището му в югоизточния квартал на Шверин Ной Ципендорф и в момента тече разпит.

По сигнал на контраразузнаването сириецът е бил наблюдаван от силите на реда от юли т. г. До задържането му се е стигнало, след като имало достатъчно доказателства, че готви атентат, като целта му била максимален брой жертви.

При днешния обиск в дома му били открити химикали и части за производство на бомба. Засега не се съобщава къде точно сириецът е кроил да взриви адската машина. От събраните данни ставало ясно, че той най-вероятно е бил решен да действа сам. Въпреки това в момента в северния град Шверин, столица на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания, се извършват обиски на квартири и на други лица, но за арести все още не се съобщава.

Да припомним, че това не е първият арест на заподозрян в подготовка на атентат в Германия по ислямистки подбуди. Последният случай е от сряда миналата седмица, когато в Берлин беше задържан 49-годишен сириец.

Невинаги обаче потенциалните терористи попадат в полезрението на силите на реда.

През юли 2016 г. 27-годишен бежанец от Сирия се самовзриви на площад в баварския град Ансбах в непосредствена близост до мястото, където на открито се провеждаше музикален фестивал. По чудо нямаше жертви с изключение на атентатора, но 15 души бяха ранени, някои от които тежко.