Поне 200 души са загинали при срутване на тунел след ядрен опит в Северна Корея, съобщи британският "Дейли Телеграф", като се позова на японската телевизия Asahi. Инцидентът се е случил по-рано през октомври, скоро след като режимът в Пхенян осъществява шестия си ядрен опит, но става известен едва сега.

При срутването на тунела са загинали около 100 работници, а още толкова са загубили живота си по време на спасителната операция.

Сателитни снимки на района, направени след опита с водородна бомба на 3 септември, разкриват огромни поражения върху околната среда. Подземният тест предизвика земетресение с магнитуд 6.1 по скалата на Рихтер според измервания на метеорологичната служба на Южна Корея.

Съвместен доклад на американския университет "Джон Хопкинс" и изследователи от Сеул разкрива, че поздемните опити с ядрено оръжие предизвикват сериозни щети върху тунелите под връх Мантап, където се е случил инцидентът, отнел живота на над 200 души.

Председателят на метеорологичната служба на Южна Корея Нам Дже Чол предупреждава, че ядрените опити могат да предизвикат срутване на цялата планина и освобождаване на радиоактивни частици в атмосферата.

"На базата на анализи на сателитни изображения, смятаме, че има кухина с размери 60 на 100 метра под връх Матап", Казва той.