Брюксел, специален пратеник на Клуб Z 

"Решихме, че диалогът и преговорите са невъзможни", заяви днес в Брюксел доскорошният каталунски премиер Карлес Пучдемон.

Той бе отстранен от испанския министър-председател Мариано Рахой, след като на 27 октомври регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост от Испания.

От вчера Пучдемон е в Брюксел, заедно със 7 свои съветници. Заговори се дори, че той може да поиска политическо убежище. Днес обаче Пучдемон каза, че няма намерение да прави такова нещо.

Той говори в Брюкселския прессклуб. Правителството на Белгия не пожела да му предостави място, където той да говори.

"Не може да бъде изградена република за всички на базата на насилието", каза Пучдемон.

Той изтъкна 4 мотивационни точки за своите действия, след свалянето му, Според него в Испания има тежък дефицит на демокрация. Пучдемон добави, че повдигнатото срещу него обвинение за бунт срещу държавата е единствено политически мотивирано. Той се надява задействаният чл. 155 от испанската конституция да не се реализира. Пучдемон иска правителството в Мадрид да разбере, че нито той, нито хората в Каталуня се плашат от избори, които са част от демокрацията.

Доскорошният регионален премиер се зарече, че ще уважи резултатите от предсрочните избори в Каталуня, които Мариано Рахой насрочи на 21 декември. Интересното е, че за свой адвокат Карлес Пучдемон е наел небезизвестният белгийки юрист Пол Бекерт. Той е защитавал активисти на баската терористична организация ЕТА, която преди 6 години прекрати окончателно въоръжената си дейност.

"Аз не съм тук да търся убежище, в Брюксел съм, но не като столица на Белгия, а на Европа", каза Пучдемон.

Според него стъпките на испанската прокуратура не са желание за правосъдие, а за отмъщение.

Изключително любопитен е начинът, по който Пучдемон е финтирал испанските власти, пише пресата в Мадрид. В събота той бе обвинен от прокуратурата в бунт срещу държавата, което според испанските закони може да му донесе до 30 години затвор. Вчера е била публикувана негова снимка в двореца на правителството в Барселона. Всички помислили, че той продължава да е там. Това обаче било финт от негова страна с цел заблуда на властите. Снимката е излязла малко след като той пресякъл френската граница и пристигнал в Марсилия, откъдето след това отишъл в Брюксел.

Снимка Момчил Инджов

Докато Пучдемон даваше пресконференцията си в Брюксел, пред прессклуба се бяха събрали около 100 испанци, живеещи в белгийската столица. Част от тях развяваха испански знамена, а друга част - флаговете на независима Каталуня. Образуваха се две агитки, които се надвикваха, но до сблъсъци не се стигна.