Европейският парламент среща много трудности в разследването на обвинения в тормоз от депутатит върху техните асистенти според поверителен доклад, публикуван днес от "Политико". 

Той е подготвен от парламентарна комисия, създадена през 2014 г. да се занимава "оплаквания от тормоз между парламентарни асистенти и членове" и формулира ред трудности като липсата на точно определение за тормоз, намиране на надеждни доказателства и провеждане на разследванията своевременно.

Едно оплакване от тормоз върху асистент от евродепутат е отнело повече от 17 месеца, въпреки че стандартното време за работата по оплакванията е намаляло от повече от година до три месеца според доклада, който е бил представен през януари от председателката на Комисията Елизабет Морен-Шартие (Европейска народна партия, Франция), но не е бил публикуван.

В него се казва, че комисията е получила само оплаквания от "психологически тормоз". Запитана за обвинения в сексуален тормоз, Морен-Шартие казва в интервю: 

"Жертвите се затрудняват да кажат дали е сексуален или не. Често за тях е по-лесно да съобщят за психологически тормоз". "В случаи на сексуално посегателство жертвата се срамува, срамува се, че не е успяла да окаже съпротива, тя или той се насилват да си мълчи".

Между юни 2014 г. и края на 2016 г. комисията е получила 10 оплаквания, всички за "психолочигески тормоз", се казва в доклада. Трима евродепутати са били обект на повече от едно оплакване. И в десетте случая оплакванията са срещу евродепутати.

За един от тях, срещу когото е имало три оплаквания, комисията установила, че наистина тормозел подчинените си. В други пет случаи тя не намерила тормоз. Резултатите от две други оплаквания срещу един и същ евродепутат не са отбелязани.

Докладът не споменава имената на обвинените в нито един от случаите, нито пък посочва дали те са били наказани.

"Някои от случаите доведоха до откриване на нарушения и финансови нередности от страна на членове на Европейския парламент, обвинени в тормоз или от страна на други свързани служители", пише в доклада.

Морен-Шартие каза, че е имало "много" по-нататъшни оплаквания през 2017 г.

Председателят на парламента може да наказва депутати за непристойно поведение с отнемане на дневните им за месец плюс изключване от дейности на парламента като например пътувания в чужбина по линията на парламентарни делегации за връзки с трети страни.

Евродепутатите назначиха по-рано този месец целева група да оцени работата на комисията и да предложи промени.

Европейският омбудсман порица Еввропейския парламент през 2013 г., че е проточил повече от година разследване по оплакване на стажантка от сексуален тормоз.

Парламентарната комисия свидетелства за поредица от пречки пред разследванията ѝ като например дали може да приема свидетелства от близки на оплакалите се.

Друга трудност била, че преводачите не превеждали точна вулгарни изрази, цитирани в оплакванията.

Комиисията първоначално нямала определение за това какво е тормоз. По-късно сама съставила списък от 38 поведения, които могат да бъдат поставени в тази категория.

Досега комисията е обсъдила 1 506 страници от показания на асистенти, включително на заснети постинги в WhatsApp, Viber и Facebook и е заседавала 54 часа между 2014 и 2016 г.

Комисията включва в състава си трима евродепутати, един парламентарен асистент и един служител на институцията.