Общинските съветници Иво Божков, Марта Георгиева и Трайчо Трайков предлагат да се проведе извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) заради некачествените ремонти и прекратяване на договора за ремонт на бул. "Дондуков".

Тримата смятат, че отговорност и задължение на общината е да предприеме нужните мерки за прекратяване на порочния кръг с некачествено ремонтиране на градската инфраструктура. А досега налаганите санкции и мерки от страна на кмета и неговата администрация са очевидно неработещи и не предотвратяват разхищаването на общински средства за незадоволителни резултати.

"Благодарение на гражданската активност обществото се запозна с неоспорими доказателства за огромен брой некачествено изпълнени ремонтни дейности, възложени от Столична община. Тези примери показват, че проблемите с некачествено изпълняваните ремонти не са изолирани, а представляват системен проблем в начина, по който общината извършва контрол и съответно защитава интереса на софиянци, техните пари и тяхното право да живеят в благоприятна градска среда", смятат съветниците.

Те споделят констатациите в отвореното писмо на гражданската организация "Спаси София" и се присъединяваме към техните конкретни искания за свикване на извънредно заседание на СОС, което да вземе решение за предприемане на краткосрочни и дългосрочни мерки за решаване на проблема с некачествените ремонти, извършвани с парите на данъкоплатците.

"Призоваваме всички отговорни към техните избиратели общински съветници да признаят за съществуващия проблем и да подкрепят свикването на извънредно заседание съгласно чл. 67, ал. 2 от Правилника за отстраняването на натрупаните с години порочни практики. Настояваме също така кметът на София незабавно да прекрати договора за ремонт на бул. "Дондуков" с фирмата изпълнител поради системни публично установени некачествени дейности, съществено отклонение спрямо параметрите, разписани в спечелената обществена поръчка, както и забавяне на строителството с повече от 10 календарни дни (основание за едностранно прекратяване на Договора по член 20, т. 2.3)."

Това заявяват още тримата общинари. Според тях този ремонт се е превърнал в олицетворение на хаоса и администрацията, която е отговорна за изготвянето и сключването на договора, както и за контрола на качеството, трябва да понесе отговорност.