"Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Той е българска духовна категория, човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните. С талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост."

Това заяви днес президентът Румен Радев в изявление по повод Деня на народните будители, предаде Агенция "Фокус".

Това изявление предизвика бурни реакции в социалните мрежи.

Румен Радев отбеляза Деня на будителите като един от най-съкровените български празници.

"В демократични времена будителите са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността", каза още Радев. "Днес почитаме св. Йоан Рилски – възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със знанието, със словото, с изкуството и дързостта си продължават да отстояват българщината и да бунят духовете. 

Според него в съзнанието на българина будителството сродява "светеца, писателя, артиста, даскала, революционера и просветителя". 

Президентът добави, че в други езици думата "будителство" не съществува.

"Но будителите не са само хората от портретите – често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти – на тях днес искам да благодаря. А на вас, днешните будители, благодаря за честта да отбележим заедно този светъл за всеки българин ден. Честит празник!", завърши държавният глава.