Бедствено положение е обявено в община Приморско. Прелели са реките Ропотамо и Дяволска. Няма достъп до Приморско. Затворени са и обходните пътища през Равадиново. Залята е и централната част на град Приморско, съобщи Нова тв. Причина са силната буря и дъждът, който се изля през нощта.

По-късно през деня бедствено положение беше обявено и в град Бяла и съседното село Попович. Там водната стихия е нанесла сериозни поражения по уличната инфраструктура, щети има и по жилища, хотели и ресторанти. Екип на пожарна безопасност е евакуирал шестима бедстващи от местността Кара дере. 

До Приморско може да се стигне само с високопроходима техника - улиците в централната градска част са залети.

"Има прекъснато захранване, защото има наводняване на места. Пътят Ясна поляна - Приморско е затворен, има паднали дървета по пътя за Приморско - покрай река Ропотамо към Созопол. Има наводнен участък на детелината на Приморско и е спрян централният път Приморско-Южното Черноморие", каза кметът Димитър Германов.

Германов съобщи, че са подадени 12 сигнала за наводнени хотели и къщи, но няма информация за евакуирани хора. През нощта близо 300 гости на един от хотелите в града са останали без ток и вода, предаде "Дарик". 

"Изтичането на водата започна и се очаква да премине този критичен момент", каза областният управител на Бургас Пламен Маринов.

Снимка БГНЕС
Бедствено положение обявиха в Приморско, след като преля Ропотамо. Снимка flagman.bg

Пътят, който свързва Бургас със Созопол е залят в отсечката Атия-Черноморец в едната посока, както и в другата посока Созопол-Черноморец. Към момента не може да се стигне до града. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Областна администрация – Бургас. Оттам призовават гражданите да се въздържат от пътуване в следващите няколко часа, тъй като се очаква дъждовете да спрат към 14,00 часа. Също така е наводнен и пътят, който свързва село Веселие и Ясна поляна. Пътят е непроходим. Наводнен е пътен възел Созопол - Северният вход на града, където все още има образувани колони. В община Приморско са наводнени участъците на района при р. Ропотамо между къмпинг „Аркутино” и моста на реката. Наводнен е пътят по направление Царево в района на Дяволското блато, както и участък от пътя Приморско – Китен. Пострадали са къмпингите "Градина", "Каваците", "Смокиня".

За момента няма опасност от преливане на язовир "Ясна поляна", нивото му е в допустимите граници. То се е качило с около 2 см или за денонощието са влезли около 100 000 кубика вода. за да се напълни има още 3,5 млн. кубика вода, обясни говорителят на ВиК- Бургас Димитър Гюров.

Жълт код е обявен за 8 области на Северна България. Очакват се интензивни валежи и гръмотевични бури.

Кодът е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка. В тези области през денонощието ще има валежи между 15 и 35 л/кв.м. 

Времето ще е неустойчиво, на много места ще има валежи, след обяд с гръмотевични бури. По-интензивни ще са в Старопланинската област и Предбалкана. И едва привечер над югозападната част от страната облачността ще започне да намалява. Вятърът ще е слаб - предимно западен, по Черноморското крайбрежие до умерен, през по-голямата част от деня от север. Температурите ще са почти без промяна - максималните предимно между 24° и 29°, съобщава БГНЕС.

Над планините ще се задържи неустойчиво, с купестодъждовна облачност, краткотрайни превалявания и гръмотевици. По-интензивни ще са явленията над Старопланинската област. Билата по-често ще са в облачния слой, с мъгла. Вятърът по високите части ще е умерен до силен от североизток.

Очаквайте подробности