Върховният съд на Испания призова каталунския премиер Карлес Пучдемон и 13 министри от автономната област да се явят пред съда до края на тази седмица. Те имат три дни да внесат общо 6.2 милиона евро депозит за загубите, които Испания понася заради референдума за независимост от 1 октомври, съобщава Би Би Си.

Адвокатът на отстранения лидер на Каталуня обяви, че той няма да се върне в Испания, но може да участва в изслушването от Белгия, предаде Ройтерс.

В понеделник главният прокурор на Испания Хосе Мануел Маса обвиних отстранените членове на правителството на Каталуня в организиране на бунт, подклаждане на размирици и обсебване на властта.

Испанските закони предвиждат наказания съответно до 30, до 15 и до 6 години затвор за всяко от трите обвинения. Образуваните дела са две - едното е срещу Пучдемон и заместника му, а второто е срещу председателя на регионалния парламент.

Сега Пучдемон е в Брюксел заедно със седем министри, но не търси убежище в Белгия, обяви самият той на пресконференция вчера. Отстраненият регионален премиер каза също, че ще приеме резултатите от предсрочните избори в Каталуня на 21 декември. Те са насрочени от испанското правителство след като задейства член 155 от конституцията и отне автономията на областта.