ДПС тепърва ще обсъжда с БСП вота на недоверие срещу правителството, който социалистите са канят да внесат по темата за корупцията. А "Обединени париоти" твърдо подкрепят правителството. Това стана ясно от коментари в кулоарите на парламента.

"С колегите от БСП днес си говорихме, че трябва да седнем и да обсъдим вота на недоверие към кабинета".

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той поясни, че в ДПС са се запознали с решението на конгреса на БСП за внасянето на такъв вот. Карадайъ каза, че двете партии ще се координират и ще говорят офциално за темата за вота на недоверие. Той допълни, че темата за корупцията е една от най-важните в страната.

"Това е много сериозен бич за обществото, ние ще се занимаваме с тази тема", заяви Карадайъ.

Мустафа Карадайъ не намекна нито дали ДПС ще подкрепи БСП във вота на недоверие, нито дали ще ги остави сами. Само преди дни лидерът на ДПС се закани да свали цялата власт и я "престрои наново".

За пореден път лидерът на ДПС повдигна любимата си тема - за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Той изтъкна, че Симеонов продължава да заема поста, въпреки че има влезли в сила съдебни решения срещу него.

Карадайъ коментира, че оставката на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров е заради един одитен доклад, който не е установил нищо. Според него по този начин от ГЕРБ демонстрират двойни стандарти, след като продължават да защитават Симеонов.

Лидерът на "Атака" и шеф на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров заяви, че вотът на недовере няма да мине, защото коалицията и парламентарното мнозинство са стабилни.

"Категорично патриотите ще бъдат на мястото си", заяви Сидеров.

Според него от БСП не могат да се надяват на успех.

Сидеров обаче смята, че темата на вота е дясна, защото корупция обикновено има при леви управления. Според него ако БСП е лява партия тя би трябвало да постави други теми - доходи, социално равенство, здравеопазване.

"Вместо това те избират тема, с която залагат на първичните сетива, на дразненето", заяви Сидеров.

Според него няма ясна дефицния за корупция и заради това с тази тема може да се спекулира.

Сидеров каза още, че патриотите няма да предлагат човек за здравен министър, защото това министерство е грижа на ГЕРБ.

"Проф. Петров наистина беше загрижен да направи нещо. В този случай няма законово нарушение, той от морална и етична гледна точка прецени, че трябва да подаде оставка", обясни Сидеров.

Според него премиерът Бойко Борисов е показал, че действа принципно, дори само когато има слухове и съмнения.

"Системата беше грешно построена още по времето на Иван Костов. Болниците бяха превърнати в търговски дружества. Медицинските услуги не са търговия, те са констртуционно право и задължение на държавата", заяви Сидеров.