Все още не е имало официален разговор със зам.-министъра на здравеопазването Мирослав Ненков за поста на проф. Николай Петров. Това заяви той в ефира на Дарик Радио днес. Повод за въпроса са публикации, че той е най-вероятният наследник на поста. 

В момента Ненков замества Петров, който подаде в оставка и излезе в отпуск. По процедура оставката му трябва да бъде гласувана в парламента, правителството да предложи нов министър и назначението му да бъде потвърдено от депутатите, припомни зам.-министърът.

"Не живея с мисълта как искам да бъда министър и цял живот  да съм се борил за това. Не ми е самоцел това", обясни той.

Ако назначат друг за министър обаче, той заяви, че ще подаде оставка:

"Този случай със "слагат друг министър" за мен не стои като размишление въобще дали ще остана или няма да остана."

Ненков коментира разследването на бТВ, довело до оставката на Петров, като отбеляза, че откакто новият екип е в министерството, има "няколко такива значителни разкрития на журналисти, които всичките бяха с едномесечна давност."

"Тази история с одитния доклад от ВМА също е стара. Аз ще се опитам политически чисто да се въздържа от коментар, но фактите говорят сами за себе си - излиза нещо със стара давност."

И отбеляза, че сумата от 1,7 млн. лева за обществената поръчка, спечелена от зетя на Петров Явор Цонев, е преувеличена:

"За да уточня за нашите слушатели, защото това е много важно - в това смело журналистическо разследване многократно беше повторено, че Явор (Ненков уточни, че познава Цонев лично, бел.ред.) е спечелил поръчка за 1,7 млн. Това е прогнозна цена, защото всички поръчки в болниците така се правят. Защото не е ясно колко от даден консуматив тази година болницата ще изработи. Ако стане спешен случай, разходът на определени консумативи ще се качи непредвидено. Това го проверих - за трите години, в които действа този договор, Ясен е продал консумативи за 300 000 лв, под 5% от всички консумативи."

И отбеляза, че в репортажа не се отбелязва колко пари е спестил министър Петров от лоши обществени поръчки.

"Това беше един наплевателен репортаж", заключи Ненков.

И добави, че първата обществена поръчка е реализирана от предишния ръководител на ВМА.

Шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, чието име също бе спрягано за нов здравен министър заяви, че с нея не е говорено по тази тема. Та каза още, че нейната сила е в парламента, но допълни, че донякъде е логично името й да се спряга.

Според Дариткова трябва да се търси устойчиво решение.

"Парламентарната здравна комисия и нормотворчеството в тази сфера се нуждаят от стабилност,. Разчитам првителството и премиера да намерят доброто решение", каза Дариткова.

Попитана дали министър трябва да стане Мирслав Ненков тя отговори, че това е въпрос към премиера.

Дариткова каза, че съжалява за оставката на проф. Николай Петров. Според нея българската здравна система е загубила от тази оставка. Тя допълни, че политизирането в здравеопазването е вредно и трябва да се търси надпартиен консенсус.