Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров е осъдил на първа инстанция депутата от БСП Таско Ерменков по гражданско дело за "причинени неимуществени вреди". Тодоров заведе дело срещу социалиста за това, че от парламентарната трибуна го е нарекъл "политически травестит" и е казал, че негови роднини били "престъпници и осъждани".

Делото е гледано от 125-и състав на Първо гражданско отделение на Софийския районен съд. В системата на съда самото решение още не е публикувано. Това е първата инстанция по делото и решението подлежи на обжалване. Според информация на Клуб Z магистратите са оценили неимуществените вреди, понесени от Тодоров заради думите на Ерменков, на 6000 лв., плюс разноски по делото на стойност 640 лв.

Искът на Тодоров е по Закона за задълженията и договорите, където в чл. 45 пише, че "всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното". 

Бившият депутат от ГЕРБ явно е предпочел да заведе гражданско дело срещу Ерменков, а не наказателно дело от частен характер за обида или клевета, например, които са по Наказателния кодекс.

"Все още не съм видял решението на съда, когато го видя - ще реша", каза пред Клуб Z Таско Ерменков на въпрос дали ще обжалва решението на Софийския районен съд на следваща инстанция. 

Във въпросното заседание на Народното събрание, в което Ерменков изрича думите, заради които Тодоров го съди, самият депутат от ГЕРБ започва разправията, показва стенограмата от 19 май. Денят е петък, а Тодоров се качва на трибуната в отговор от името на ГЕРБ на декларация от ПГ на левицата, проченета от Корнелия Нинова. В изказването си бившият вече депутат от ГЕРБ нарича БСП "небългарска партия" и се обръща към лявата част на залата с думите "клахте българите, както и турчин не ги е клал". Тъй като водещата заседанието Цвета Караянчева не прекъсва съпартиеца си, Таско Ерменков се качва на трибуната, за да й направи забележка по начина на водене. Тогава изрича думите, които са засегнали Тодоров, макар да не го споменава по име. Пълния текст на стенограмата можете да видите тук.

Антон Тодоров подаде оставка като депутат и тя беше приета, след като отправи реплики към водещия по Нова тв Виктор Николаев, възприети като опит за натиск и заплаха. Това бе и един от мотивите за протеста в защита на журналистиката и свободата на словото, заедно с реплики на вицепремиера Валери Симеонов, изречени в същия ден в същото студио. Малко след като ГЕРБ се разграничиха от поведението на избраника си, от ефир бе свалено и предаването на Тодоров по "Канал 3".