След изтичането на мандата му сегашният председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев се връща в системата като редови съдия от ВАС. Това съобщи "Де факто", като се позовава на изявление на самия Колев. Той ще подаде молба до ВСС да бъде назначен за съдия в ръководения преди това от него съд.

Мандатът на Георги Колев начело на ВАС изтича на 22 ноември, а на 23 октомври президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на неговия приемник Георги Чолаков на отговорния пост. Въпросният указ е и точка първа в дневния ред на пленума на ВСС утре. Какво точно ще решават кадровиците по темата засега е загадка.

Междувременно оставка като зам.-председател на ВАС е подала и единствената в момента титулярна заместничка Румяна Монова.

Колев обаче има поводи да е в отлично настроение за "наследството" си: другият досегашен заместник Боян Магдалинчев вече е член на ВСС, че и негов представляващ. Новият председател Чолаков пък временно бе назначен за зам.на мястото на Магдалинчев, докато се очакваше развръзката с неподписания от Румен Радев първи указ.

Изненадата идва, че Колев е заявявал неколкократно неформално пред репортерите, които отразяват ВСС, че след постигане на такъв връх в системата - един от "тримата големи", няма какво да прави повече като редови съдия.

Може би е премислил заради благоприятното "раздаване на картите".

Ще стане интересно, ако за назначаването на Колев ВСС се принуди да открие поредния „нов“ щат, този път във Върховния административен съд, припомня обаче "Де факто". Магистратската кариера на началниците е очертана в Закона за съдебната власт, като чл. 169, ал. 5 от ЗСВ гласи:

„След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт.“

Колев отиде начело на ВАС от председател на Софийския градски съд. Имайки предвид, че „председател“ не е магистратска длъжност, като съдия от СГС той е бил на по-ниско ниво от това на ВАС и трябва да бъде възстановен на „върховна“ длъжност.

Правилото, впрочем, важи и за останалите двама от „тримата“ големи.  Така главният прокурор Сотир Цацаров, който преди това бе начело на окръжния съд в Пловдив, след изтичането на мандата му няма да се върне там, а ще е прокурор от ВКП, ако пътьом не набележи други кариера.

При Лозан Панов ще е въпрос на „преместване“, ако го пожелае – той оглави ВКС, бидейки съдия от другия върховен съд ВАС.