“Когато си млад, и то жена с ръст от 150 сантиметра, те приемат за ранима”, изрече неотдавна вицепремиерката на Испания Сорая Саенс де Сантамария.

По волята на министър-председателя Мариано Рахой тя поема управлението на Каталуня до провеждането на предсрочните общи избори в областта, насрочени от Мадрид за 21 декември т.г.

Поемайки поста, Де Сантамария заяви от трибуната на парламента в Мадрид:

Длъжни сме да спасим Каталуня. Ние сме извоювали демокрацията си и и сме длъжни да я браним.”

Де Сантамария влиза в политиката, когато е едва 29-годишна, и гради шеметна кариера. Наричат я La chica de Rajoy ("момичето на Рахой"), което напомня за кариерата на германската канцлерка Ангела Меркел. Тя влезе в политиката като “момичето на Хелмут Кол”, който не само я откри, а и й отвори пътя към канцлерството в Берлин.

Още преди да се разрази кризата между Мадрид и Барселона, Сорая Саенс де Сантамария бе смятана за най-влиятелната жена в Испания. От години Рахой я изпраща да потушава политически пожари в страната, да убеждава съмишленици и опоненти и да решава проблеми. Сега Рахой й повери най-трудната задача – де факто точно тя ще управлява Каталуня до парламентарния вот.

Рахой й поверява най-трудната задача в съвременната европейска политика, коментират наблюдатели.

Това е и най-голямото изпитание в досегашната й кариера – да избие от главите на сепаратистите стремежа към независимост и безконфликтно провеждане на наложените от Мадрид предсрочни избори в Каталуня.

Коя е тази малка на ръст жена, но голям политик?

Дори противниците й признават завидни качества – интелигетна, образована, отличен оратор, владеещ тънкостите на реториката и не на последно място - амбициозна и същевременно лоялна.

Нейни съученици споделят, че още на ученическата скамейка е била изключително напориста при овладяването на знания.

Завършва с отличие гимназия в родния си град Валядолид, на 23 години се дипломира като юрист също с отлична диплома. Четири години по-късно се явява на тежък изпит за прокурор и пак е най-добрата сред кандидатите.

В политиката влиза едва на 29 години, и то почти случайно. През 2000 г. прочита обява на сайта на правителството в Мадрид. Тогавашният вицепремиер Мариано Рахой търси сътрудници.

Сорая Саенс де Сантамария кандидатства и е поканена на интервю. Тя взема автобус от Валядолид до Мадрид. Представя се блестящо и Рахой я назначава в екипа си. Скоро му става дясната ръка, макар и безпартийна.

Едва през 2004 г. е приета за член на неговата десноконсервативна Народна партия. През 2008 г. оглавява парламентарната фракция. С ораторските си умения от парламентарната трибуна младата лидерка на опозицията остро бичува управляващите социалдемократи.

След два загубени вота през 2011 г. Народната партия печели изборите. Мариано Рахой става премиер, а Сорая Саенс де Сантамария - вторият човек в изпълнителната власт. Двамата запазват постовете си и след спечелен вот през 2016 г.

Още когато политическата й сила е в опозиция, тя е секратар по въпросите на автономията и локалната политика. Тя неотклонно поддържа курс срещу сепаратистите и за запазване единството на страната. Точно този курс преследва и Народната партия на Рахой, откакто е на власт.

Де Сантамария прави много опити да преговаря с премиера на Каталуня Пучдемон. Веднага след като става вицепремиер на Испания, тя отваря свой офис в Барселона и често снове от Мадрид и обратно до столицата на Каталуня. Обещава отпускане на финансови средства за автономната област. Дори привлича на своя страна лидерите на местните опозиционни социалдемократи, които се разграничават от сепаратистите.

Когато разговорите с Пучдемон и неговото обкръжение не дават резултат и дори е насрочен референдум за обявяване на независимост на Каталуня, Де Сантамария рязко сменя курса. Вече не говори за компромиси. Въпреки това местни медии твърдят, че със свои посредници е продължила контактите си с кабинета в Барселона. Продължава обаче публично да критикува сепаратистите.

Според в. “Окдиарио” всеки момент Сорая Саенс де Сантамария ще се отправи за Барселона, за да поеме управлението на Каталуня до регионалните избори през декември. Не е изключено да срещне съпротива от страна на ключови държавни служители. Отпорът на сепаратистите е предизвестен, очакват се масови демонстрации. За тази част от населението на Каталуня Де Сантамария олицетворява “испанското потисничество”.

Според Рахой и испански експерти единствена тя би могла да се справи и да държи положението под контрол.

Ако това й се удаде, то тя има шанс един ден да стане първата жена премиер на Испания, коментират наблюдатели.