Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън подаде оставка. Това съобщиха световните медии, цитирани от БНР.

Фалън известява премиера Тереза Мей, че се оттегля с писмо. Мотивът за решението му - обвиненията в сексуален тормоз към представители на Консервативната партия през последните дни, които засягат и него.

"Много от обвиненията не са верни, но аз приемам, че в миналото не съм отговарял на стандартите, които се изискват във въоръжените сили, които имам честта да представлявам", изтъква Майкъл Фалън в писмото си до Мей.

Става дума за случка от 2002 г., когато се твърди, че Фалън е сложил ръка върху коляното на журналистката Джулия Хартли-Брюър по време на официална вечеря. Източници, близки до министъра на отбраната, потвърждават, че преди време той е бил порицан от радиоводещата за това, че е поставил ръката си върху нейното коляно по време на вечеря на конференция на Консервативната партия. Самата Джулия Хартли-Брюър не спомена името на министъра, но то бе съобщено в публикация в „Сън“. 

След разкритията Джулия Хартли-Брюър заявява, че не се чувства жертва на сексуален тормоз и за нея случаят е приключен много отдавна. Тя заявява, че не приема инцидента толкова сериозно и критикува истерията на тема „сексуален тормоз“, която се развихря в Уестминстър, след като темата стана актуална и разтърси Холивуд с поредица от разкрития. 

Позицията на журналистката обаче не пречи Фалън да подаде оставка, а Тереза Мей да я приеме. Самата тя се закани да въведе по-строги дисциплинарни мерки в Уестминстър, след като се появиха обвиненията срещу представители на партията й. 

По-късно през деня правителството съобщи, че номинира 41-годишния Гавин Уилямсън за приемник на Фалън.

Гавин Уилямсън е новият британски министър на отбраната. Снимка ЕПА / БГНЕС

Избран за депутат за първи път през 2010 г., Уилямсън досега следеше за спазване на парламентарната дисциплина във фракцията на управляващите консерватори при гласуванията в Камарата на представителите, предаде АФП.