Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков тази сутрин остро разкритикува Народното събрание за некомпетентност в законодателните текстове, които приема. Професорът неотдавна оглави възстановения Съвет по законодателство в институцията.

В интервю за БНТ той каза също, че ако парламентът избира шефа на бъдещия орган за борба с корупцията, това трябва да става с квалифицирано мнозинство, което да елиминира влиянието на управляващите.

"На моменти ме е срам от това, което се приема от българския парламент", каза Герджиков, един от големите авторитети в гражданското право у нас - "Недопустимо е да се приемат закони, за които тези, които ги приемат, не знаят какво приемат."

Като пример за "недоразумения и глупости" в законодателните текстове той посочи формулировка в Закона за доходите на физическите лица: "физическо лице - собственик на едноличен търговец".

Герджиков обясни, че едноличният търговец е физическо лице. 

"Значи физическо лице е собственик на друго физическо лице. Това е робовладение, ще ни изключат от ООН", каза той.

Той призна, че "такива неща мене ме карат просто да излизам от кожата си" и ги отдаде на "липса  на професионализъм на експертност".

"У нас не се уважават професионалистът и експертът", каза Герджиков. "У нас не всички са професионалисти и от тези с дипломите не всички са професионалисти, за съжаление."

За корупцията

Коментирайки закопроекта за борбата с корупцията, Герджиков каза, че темата "прекалено се политизира".  

Той изрази съмнение дали при действаща прокуратура има нужда от специален орган за борба с корупцията, какъвто ЕС иска България да създаде по модела на съседна Румъния.

"Ако се приеме вариантът парламентът да назначава ръководителя му, тогава трябва да бъде наистина с квалифицирано мнозинство", каза Герджиков, посочвайки, че то трябва да е от 3/4 или поне 2/3 от депутатите . "Другият вариант е (ръководителят на органа - б.р.) да се назначава от президента, който олицетворява единството на нацията."

По думите му "нарояването" на органи срещу корупцията няма непременно да доведе до резултати. Европейската комисия препоръча новата институция да обедини съществуващите сега множество органи за същата цел. 

Главният прокурор (Сотир Цацаров - б.р.) е споделял  пред мене, че не е доволен от състава на голяма част от прокуратурата", каза Герджиков.

Той коментира, че Цацаров няма полезен ход, защото "заварва една система, една даденост", в която не той назначава и уволнява.

За здравния министър

Здравният министър в оставка проф. Николай Петров е искал да подава оставка като шеф на Военномедицинската академия още по време на служебното правителство, оглавявано от Герджиков, каза бившият служебен премиер. Двамата са имали кратък телефонен разговор по повод одит за обществените поръчки в академията, една от които е спечелена от консорциум, в който участва фирма на партньора в живота на дъщерята на Петров.

"Той остана омерзен от това, защото смяташе, че му се крои шапка", каза Герджиков. "Аз му казах, че не трябва да прави такива резки ходове и не се стигна до такава оставка. Смятам, че той е един много качествен администратор и лекар."

"Не бива такива хора така лесно да изгарят", добави Герджиков. "Струва ми се, че някои са търсили цаката на министър Николай Петров."

Герджиков каза, че участието в търга на неговия "зет" "не е в състояние да опорочи тази обществена поръчка, "доколкото аз съм запознат с нещата".

Бившият служебен вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев не е искал оставката на Петров, добави Герджиков.

На въпрос за роднинските назначения в провинцията Герджиков отговори, че ако няма разследваща журналистика, която да ги изобличава, те биха били десет пъти повече.

За правителството

Бойко Борисов управлява в трудна коалиция с "Обединените патриоти", каза бившият служебен министър-председател.

Според него Борисов вече има опит от такива трудни коалиции, който му помага да изработи подход към партньорите в тях. 

Герджиков каза, че има "леки притеснения... да не се получат трусове" в правителството след края на българското председателство на ЕС през юни догодина. 

По думите му "България няма интерес от такива трусове и от предсрочни избори".