Сваленият каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който се намира в Брюксел, иска да даде показания в Белгия в делото за бунт и антидържавна дейност срещу него, каза днес адвокатът му, цитиран от испанския всекидневник "Паис".

"Пучдемон е категоричен, че няма да отиде в Мадрид, и аз му предложих вместо това да бъде разпитан тук, в Белгия", каза защитникът Пол Бекарт.

Той добави, че бившият каталунски водач не иска да се върне в Испания заради голямата вероятност да го арестуват. Той смята, че процесът срещу него е политически.

Испанската прокуратура обаче може да издаде европейска заповед за арест на Пучдемон, посочват днес белгийската държавна телевизия РТБФ и агенция Белга.

Ако Пучдемон не се яви пред съда днес, нормалната процедура е за него да бъде издадена заповед за арест, каза в Мадрид председателят на испанския Върховен съд Карлос Лесмес, цитиран от Ройтерс. 

Испанските власти започнаха следствени действия срещу 20 каталунски политици, участвали в едностранната декларация за независимост, която регионалният парламент прие миналия петък.

Пучдемон и 13 негови министри бяха призовани тази сутрин пред съдия-следовател в Мадрид. Ако бъдат признати за виновни в бунт, ги заплашва затвор до 30 години. Лидерът и още пет членове на кабинета му не се явиха. По молба на адвокатите им съдът отложи изслушванията на шест от общо 14-те призовани за 9 ноември.

Централното правителство отне автономията на Каталуня и установи пряко управление върху нея, сваляйки воденото от сепаратистите регионално правителство.