Българският антифашистки съюз (БАС) е изпратил писмо до президента на Сърбия Александър Вучич, с което го призовава да не удовлетворява молбата на председателя на българското Народно събрание Димитър Главчев град Димитровград да върне старото си име Цариброд.

"Надяваме се, че няма да допуснете грешка, удовлетворявайки молбата на политик, бил той и председател на Народното събрание в момента, чиято партия е сред ястребите, определила Русия като „основна заплаха” за България", пише в откритото писмо.

БАС е близка организация до БСП, помещава се също на „Позитано“ 20, а голяма част от членовете им съвпадат. 

Повод за писмото на антифашистите е посещението на председателя на парламента Главчев в Сърбия в началото на седмицата.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна днес президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд“, съобщи тогава пресслужбата на парламента.

Освен Русия обаче българските антифашисти намесват и Джордж Сорос:

"Инициатори за повторното преименуване на града през 2004 г. са среди, свързани с "Отворено общество" на Джордж Сорос и обявили се в подкрепа на САЩ по време на бомбардировките над Съюзна република Югославия."

БАС припомня в писмото си, че „на два поредни референдума, през 1993 и през 2004 година, Вашите сънародници от Димитровград гласуваха за запазването на името на града. В това число и повечето хора с българско етническо самосъзнание."

За финал антифашистите социалисти обявяват Георги Димитров за политика с „най-голям принос за дружбата и приятелството между нашите два народа".

Писмото е подписано от председателя на градския съвет на БАС Борис Цветков и члена на управителния съвет Георги Димитров, който е син на комунистическия лидер Георги Димитров. Цветков пък е дългогодишен общински съветник от БСП, беше за кратко и депутат. В момента той е член на Националния съвет на БСП.

Ето пълния текст на писмото:

БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

ГРАДСКИ СЪВЕТ – СОФИЯ

София 1000, ул. „Позитано” №20, тел.: 02 8107356, 0888 408256

До 

Г-н Александър Вучич

Президент на Република Сърбия

Копие до:

Г-н Димитър Главчев

Председател на 44 НС

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Уважаеми г-н Вучич,

Неотдавна до Вас е постъпила молба от г-н Димитър Главчев, председател на Българския парламент. Молбата е за пореден, трети опит да се преименува град Димитровград в Република Сърбия.

Длъжни сме да Ви информираме че:

1. На два поредни референдума, през 1993 и през 2004 година Вашите сънародници от Димитровград гласуваха за запазването на името на града. В това число и повечето хора с българско етническо самосъзнание.

2. Инициатори за повторното преименуване на града през 2004 г. са среди, свързани с Отворено общество на Джордж Сорос и обявили се в подкрепа на САЩ по време на бомбардировките над Съюзна република Югославия.

3. Георги Димитров още от времето на антихитлеристката съпротива досега е българският политик с най-голям принос за дружбата и приятелството между нашите два народа.

Надяваме се, че няма да допуснете грешка, удовлетворявайки молбата на политик, бил той и председател на Народното събрание в момента, чиято партия е сред ястребите, определила Русия като „основна заплаха” за България.

С уважение,

Борис Цветков, председател на ГС на БАС:
Георги Димитров, член на УС на БАС: