Руските власти задържаха двама железопътни работници, заподозрени като виновни за тежката катастрофа в московското метро на 15 юли, предаде ИТАР-ТАСС.

22-ма души загинаха, над 160 са ранени при трагедията.

Задържаните са Валерий Башкатов и помощникът му Юрий Гордов. Те са майстори железничари, служители на компанията "Московски метрополитен".

Двамата участвали в работите по подготовката на новия участък между метростанциите "Парк на победата" и "Славянски булевард". Те контролирали изпълнението на работата.

Следствието засега смята, че работите били извършени в съответствие с изискванията. Стрелката на линията била закрепена с 3-милиметрова жица, както било по норма. Тя обаче се скъсала по неизвестни засега причини и това предизвикало катастрофата.

Машинист от московското метро, чието име не се споменава, твърди, че стрелката е поставена неправомерно, отбелязва ИТАР-ТАСС. Той припомня, че в момента от станция "Парк на победата" се строи тунел за връзка с бъдещ участък от Калининската линия на метрото. А стрелката може да бъде поставена едва на последния етап на строителството. И трябва да бъде заключена до пускането на линията.

"Стрелката може да работи на два режима - в плюсов, когато насочва влака към отклонение, и в "минусов", когато влакът върви направо", пояснява машинистът. Ако влакът тръгне по отклонението, максималната му скорост не трябва да превишава 35 километра в час.

Водачът изтъква, че всички стрелки се управляват от централна диспечерска зала, а машинистът научава за маршрута в момента, в който влакът е спрял на станцията.

"Изглежда, тази стрелка все още не е била включена към централизираната система. Затова съгласно графика за движение машинистът е карал със скорост 65-70 километра в час. Така фучейки влакът е връхлетял върху отклонения път, дерайлирал е и се е врязал в стената между двата тунела", казва източникът на ИТАР-ТАСС.

Задържаните железничари вече са разпитани. Скоро срещу тях вероятно ще бъдат повдигнати обвинения. От руското следствие твърдят, че кръгът от заподозрени за катастрофата ще се разшири.

Днес в Москва е ден на траур в памет на загиналите.