Правото на втора пенсия ще може да се придобива при навършване на възрастта за пенсиониране по закон или пет години по-рано. Това решиха окончателно депутатите, като приеха на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Ако съответното лице желае фондът, в който то се осигурява за допълнително задължително осигуряване, да изплаща допълнителната пожизнена пенсия 5 години преди навършване на изискуемата възраст. Условието е натрупаните средства по индивидуалната партида да позволяват отпускане на такава пенсия в размер не по-малък от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

С поправките се дава право на осигурените лица да сменят участието си във фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване и да прехвърлят натрупаните средства от един в друг фонд, управляван от друго пенсионно осигурително дружество. Това може да става, след като е изтекла една година от датата за сключване на първия договор или от датата за служебно разпределение.

Осигурените лица ще могат да прехвърлят средствата от индивидуалните си партиди във фонда при несъгласие с извършени промени в правилника му или в инвестиционната му политика.