Президентът Доналд Тръмп се готви да назначи днес нов председател на Федералния резерв, централната банка на САЩ. Това е Джером Пауъл, един от седемте управители в нейния борд, предаде Ройтерс. 

Решението се очаква да бъде обявено в 22 часа българско време. Пауъл (64 г.) поема поста от Джанет Йелън, чийто мандат изтича през февруари 2018 г. Тя може да остане управител до 2024 г.

Решението за шефа на резерва обикновено е обвито в тайна до последния момент, но Тръмп наруши тази традиция. Той се изказа ласкаво за Йелън, но не потвърди, че ще я остави на длъжността. Тя беше номинирана от предшественика му Барак Обама. 

Президентът избира в продължение на месец между петима кандидати, между които бяха Йелън и Пауъл. Другите трима бяха икономистът от Станфордския университет Джон Тейлър, бившият управител от резерва Кевин Уорш и икономическият съветник на Тръмп Гари Кон.

Според Ройтерс първите двама отпаднали, защото се очаквало да повишат лихвите по-бързо от Йелън и Пауъл и следователно да направят кредита по-скъп, което забавя икономическия растеж. Кон загубил шансовете си, защото през лятото критикува изказване на Тръмп за расистка демонстрация, взела една жертва в Шарлотсвил, Вирджиния.

Пазарите очакват Пауъл да продължи сегашната парична политика без драматични промени в лихвените проценти и с предпазлива дерегулация във финансовия сектор. Той е управител в резерва от 2012 г. и е играл ключова роля в проектирането на новите банкови регулации след кризата.