До месец България иска да подпише меморандум с държавите от Западните Балкани, който да сложи началото на постепенно намаляване на таксите за роуминг в мобилните телефонни съобщения с тях, каза днес министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски.

Меморандумът ще е рамков документ, който ще изрази политическа воля за тази стъпка, а с колко и в какъв срок ще бъдат намалени таксите ще определят търговски споразумения между мобилните оператори в участващите страни - България, Албания, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, каза пред Клуб Z източник от министерството.

"Не може за имаме 6-7 лева на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия. Това са чудовищни цени", е коментирал Московски, цитиран от "Оф нюз".

България посочи европейската перспектива пред страните от Западните Балкани като един от приоритетите на своето председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Инициативите в рамките на този приоритет включват подобряване на инфраструктурната свързаност на Балканите и достъпът на страните от Западните Балкани до по-евтини тарифи за разговори с държавите от ЕС.