СИМОНА РУСЕВА

След като две седмици между Ангела Меркел и US президента Барак Обама цареше необичайна мъртва тишина, снощи канцлерката му е вдигнала телефона.

Отношенията между Берлин и Вашингтон стигнаха до точката на замръзването, след като в началото на месеца немското конраразузнаване разконспирира две къртици на щатските тайни служби – в разузнавателната служба БНД и в отбранителното министерство в Берлин. САЩ нито се извиниха, нито показаха готовност да се откажат да шпионират приятелска Германия. Вашингтон все още не дава отговор и на въпроса защо телефонът на Меркел е бил подслушван от 2001 до лятото на 2013 г.

Стигна се дотам, че на 7 юли ФРГ призова резидента на ЦРУ, който е с дипломатически статут в посолството на САЩ в Берлин, да напусне страната. Не го ли направи доброволно, ще бъде обявен за персона нон грата.

Меркел бе в покруса, призна, че доверието между ФРГ и САЩ е силно разклатено и сложи край на иначе периодичните си телефонни разговори с Обама.

След като вчера от външното министерство в Берлин са получили уверение от американския посланик, че резидентът на ЦРУ през този уикенд вече няма да е в Германия, Меркел е приела да разговаря с Обама по телефона, твърдят осведомени.

Обама винаги разговаря по телефон, защитен от подслушване.

Правителственият говорител Щефен Зайберт засега пази мълчание по темата. Съобщение за разговора обаче се появи на официалната интернет страница на Белия дом. Там между другото се посочва: “Президентът и федералната канцлерка обмениха вижданията си относно германо-американското сътрудничество между тайните служби. Президентът каза, че би останал в тесен контакт относно подобряването на бъдещото сътрудничество.”

Освен шпионския сигнал, Меркел и Обама са обсъдили и политическата обстановка в Украйна, както и ядрената програма на Иран. Според съобщението на Белия дом двамата са били единодушни, че Русия трябва да предприеме незабавни стъпки, които да доведат до сваляне на напрежението в Източна Украйна. Събеседниците са били категорични, че Москва трябва да пресече прехвърлянето на оръжия и жива сила в съседна Украйна.

Според осведомени твърде възможно е държавните лидери от ЕС още днес в Брюксел да решат налагане на нови санкции срещу руски и украински олигарси.

И Меркел, и Обама очаквали от Техеран категорични доказателства, с които да убеди международната общност, че ядрената му програма е единствено за мирни цели. Според договореностите Иран трябва да направи това до 20 юли т. г.