Новият директор на Националния исторически музей Бони Петрунова бе представена в музея лично от министъра на културата Боил Банов. Петрунова оглави института на мястото на Божидар Димитров, който се пенсионира. Вече бившият директор на НИМ също присъства на първия работен ден на Бони Петрунова.

Археоложката, бивш зам.-министър на културата, заема поста временно – до конкурс. Запитан от журналисти кога ще бъде конкурсът, Боил Банов заяви, че тепърва ще се прецени кога ще бъде обявен – но според него на музея сега е необходимо „спокойствие“.

Божидар Димитров пръв съобщи във вторник името на новия директор на Историческия музей.

„Познаваме я, работили сме заедно – каза Димитров. – Много ви моля, оказвайте й пълно съдействие и работете, както работехте при мен, даже по-добре.“

Димитров отбеляза, че НИМ заедно с Националната библиотека и Държавният архив са трите стълба на националната идентичност и памет.

При встъпването си в новата си длъжност Бони Петрунова сподели своето верую:„Силата на едно звено е равностойна на силата на най-слабия участник.“
Снимки Министерство на културата

Бони Петрунова сподели пред колегите своите очаквания работата й да бъде сравнявана с тази на Божидар Димитров.

Боил Банов определи Бони Петрунова, с която за били заместници на Вежди Рашидов в министерското кресло, като човек, „в чиито многостранни качества е дълбоко убеден“:

„Многократно съм виждал как защитава колеги, как защитава идеи, как защитава неща, в които вярва. Трябва да ви кажа, че в тежки за нея ситуации с хора, които са били над нея, дори в политически решения, които са били против нейните тези, тя винаги е била безкомпромисна. Винаги на първо място за нея са били идеите и колегите.“

Цитиран от пресцентъра на Министерството на културата, Банов засвидетелства пред екипа на НИМ своята „огромна почит към Божидар Димитров, към всичко, което е направил за музея и въобще всичко, което е правил като личност и в обществен, и в политически план“. Министърът на културата благодари на Димитров за работата в музея – за нивото, което е постигнал институтът под негово управление, „за изключителния начин, по който винаги е успявал да комуникира с обществото – какво е музеят, каква е неговата функция, каква е неговата цел, какви са неговите стойности“.

„Едно голямо „благодаря“, Божидаре. Надявам се, че и във времето напред ще бъдеш полезен по всички начини на новия директор и на всички колеги, защото и опитът ти е безценен, и качествата ти са безспорни“, каза Боил Банов.

От пресцентъра на министерството съобщават, че на 3 ноември Боил Банов ще отличи Божидар Димитров за изключителния му принос за българската култура.

"Площад Славейков"