В музея „Историята на Бийтълс“ в Ливърпул бяха предадени за оценка 26 негатива от 1970 г. Техният собственик ги има от починалия си баща, който вероятно се е сдобил с тях, докато следвал история на изкуството през 70-те.

Тези „интимни портрети“ са рядко срещана находка и „може би струват над 10 хиляди паунда“, заяви Дарън Джулиън, специалист в аукционна къща. Той добави, че „не се случва често някой да открие изображения на Джон Ленън, които никога преди това не са били показвани публично“.

Негативите не непознатите снимки.

Маркетинговият мениджър на музея Даян Гловър каза, че техният собственик, който иска да остане анонимен, ги е намерил сред притежанията на баща си. Пред музейния персонал той разказал, че са стоели в едно чекмедже поне 34 години, защото в семейството смятали, че нямат никаква стойност.

Новите кадри са много близки до снимките, направени в Би Би Си през февруари 1970-а.

На негативите, които датират от февруари 1970 г., Ленън е запечатан във важен момент от кариерата си – „Бийтълс“ са се разпаднали, а той съвсем наскоро е пуснал своя трети сингъл – Instant Karma. Той става първият солов сингъл от член на емблематичната рокгрупа, чийто тираж надхвърля един милион продадени копия в Америка.

Гловър съобщава, че негативите и снимките, които ще бъдат копирани от тях, ще станат част от специална изложба през ноември, преди да бъдат продадени на търг през 2018 г.

Тя добави, че музеят наскоро се е сдобил с подписана програма от коледен концерт на „Бийтълс“ в Брадфорд през 1963 г. и подписана пощенска картичка с Джон Ленън, която се оценява на £ 5 хил.

Открита е и картичка, подписана от Джон Ленън.
Програма от коледен концерт през 1963 г., подписана и от четиримата членове на групата.

"Площад Славейков"