При определени условия бих се върнал в политиката.

Това обяви проф. Божидар Димитров, след като на официална церемония министърът на културата Боил Банов му връчи награда за принос в развитието на българската култура, цитиран от "Фокус".

„Обикновено хората, които са били в политиката и са излезли от нея, казват, че никога повече не биха се върнали. Аз обаче не се заричам. Бих се върнал при определени условия и при някои идеи, които имам, свързани с историята, с музейното дело, с културно-историческия туризъм и т. н. И ако се зарече този, който ще ме покани, че ще ги изпълни, бих се съгласил. Но иначе да отида просто ей така, да вися и да получавам министерска заплата, не си струва. Тя и без това не е особено голяма“, обясни вече пенсионираният директор на НИМ.

 

Божидар Димитров подаде молба за пенсиониране. Вчера новият директор на Националния исторически музей Бони Петрунова бе представена в музея лично от министъра на културата Боил Банов. Вече бившият директор на НИМ също присъства на първия работен ден на Бони Петрунова. 

 По време на тържествената церемония стана ясно, че на името на проф. Божидар Димитров е наименуван залив в Антарктика. Заливът „Димитров“ е широк 6.8 км и е разположен на полуостров Велинград, на брега Греъм. В него се вливат и ледници, а на хода му е разположен остров Камакуа. Според участниците в Българската антарктическа експедиция, избрали името на проф. Божидар Димитров за име на този залив, то това е, защото той има изключителен принос за развитието на българската антарктическа програма. 

„Едно голямо „благодаря“, Божидаре. Надявам се, че и във времето напред ще бъдеш полезен по всички начини на новия директор и на всички колеги, защото и опитът ти е безценен, и качествата ти са безспорни“, каза Боил Банов.