Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев пожела българското общество „да сме го докарали дотам, като например демократични и успели държави като Германия, Холандия, където една голяма коалиция да не е никакъв проблем“. В интервю за „Фокус“ предишният държавен глава коментира, че в момента БСП „крайно агресивно и непродуктивно действа на фона на предстоящо европейско председателство“.

Това не ме прави оптимист, че при едни извънредни избори партиите след това ще могат да градят мостове и да действат заедно. Така че не виждам подобна възможност в близките 2 години, но се надявам да може да има такава. От нея само българската демокрация ще се обогати“, казва Плевнелиев.

Той два пъти казва, че в момента трудно може да си представи такава голяма коалиция, но допълва:

Ще ми се някога да мога да я видя, но трудно мога да повярвам сега.

Росен Плевнелиев критикува антикорупционната активност на БСП и ДПС.

Лично аз не мога да приема не само като политик и държавник, но и като обикновен български гражданин, че партии, които отдавна са се провалили по тази тема, днес вдигат високо знамето и се чувстват едва ли не като алтернатива или морален съдник.

Плевнелиев повтори тезата си, че „всички заедно от политическия спектър на България вкупом се проваляме дотук в голямата тема за справедливостта и борбата с корупцията“.

Предишният президент пожела на Народното събрание да приеме антикорупционния закон.

Иска ми се да вярвам, че до края на годината ще имаме едно по-добро законодателство, че ще се сформира работещ орган, който след това абсолютно деполитизирано и по най-коректния и ефективен начин ще започне да разчиства тези дълбоки язви в българската политика и общество.

Росен Плевнелиев коментира и оставката на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, която оцени като „морален акт“.

Аз мога само да му благодаря, че може би е единственият досега министър в историята на 25 години преход, който демонстрира висок морал и си подаде оставката, за да няма съмнения в неговия интегритет. Дълбоко вярвам, че този пример би следвало и през годините да ни бъде по-скоро като отправна гледна точка.

Плевнелиев за пореден път обвини наследника си Румен Радев за провала на Консултативния съвет по национална сигурност по темата за борбата с корупцията.

„За мен тук основна е вината на президента Румен Радев, който действаше по-скоро като еднопартиен, отколкото надпартиен президент. Нека си спомним, че в месеците преди този КСНС в Народното събрание вече имаше два законопроекта за борба с корупцията – един на управляващите, другият на опозицията. Тогава, когато имаме два законопроекта, не прилича на държавния глава да се опита да наклони везните в посоката на един или друг законопроект“, коментира Плевнелиев.