Курс към "демонтаж на коалицията с националистическите партии" обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на първото заседание на Централния съвет на движението след предсрочните парламентарни избори.

Лидерът на формацията обяви, че той, ръководството, парламентарната група и евродепутатите са получили мандат, който ги "задължава" да работят за отстраняване на националистите от властта, като за целта се използват "всички демократични, политически и парламентарни средства, в това число и вот на недоверие".

По думите на Карадайъ коалицията с "Обединените патриоти" загробва ГЕРБ, но това не е проблем на ДПС. За движението проблемът е, че участието на малкия коалиционен партньор във властта "загробва България" и носи постоянни рискове за стабилността на страната. Затова са нужни "спешни действия". Въпросните действия не бяха изброени конкретно. 
"Коалицията с националистическите партии е вредна за страната, защото създава условия за разрушаване на единството на нацията, на европейския образ на страната, създава риск за успешното Председателство на Съвета на ЕС и легитимира парти и хора с ксенофобски изказвания, раситски постъпки и официализира езика на омразата", заяви Карадайъ, цитирайки партийното решение за "демонтажа".

На въпрос как си представя този "демонтаж" - като предизвикване на предсрочни избори или чрез действия за преформатиране на управляващото мнозинство в рамките на действащия парламент, лидерът на ДПС обяви:

Преформатирането е неизбежно. Дали чрез предсрочни избори или по друг начин – преформатирането е задължително".

Той повтори, че партийното ръководство и парламентарната група имат мандат за искане на вот на недоверие на правителството и ще участват в преговори за това с БСП идната седмица. На тях ще се уточни какви са оценките за управлението и ще се обсъжда темата на евентуален вот. Карадайъ уточни, че не става дума за "сближаване" на ДПС и БСП отново, а преодоляване на проблема с участието на националистите във властта и рисковете, които това води със себе си. Иначе при управленията на тройната коалиция и на експертния кабинет "Орешарски" БСП и ДПС заедно имали "и успешни, и не дотам успешни, общи политики и действия. 

На въпрос подходящ момент за вотове на недоверие и "демонтаж" на коалицията с "Обединените патриоти" е навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, лидерът на ДПС обяви:

"Европредседателството не може да е алиби за която и да е власт, още по-малко за такава с участие на националистите, която създава толкова рискове".

Карадайъ припомни, че е имало председателства на страни от ЕС, в които по това време не е имало излъчени правителства, но това не ги е провалило (Белгия, Малта и т.н. - б.р.) 

От ДПС обявиха ,че си поставят за цел поставянето в дневния ред на Алианса на евпорейските либерали и демократи, към които принадлежат, темата за повече Европа на съединението, за мястото на българския етнически модел на Балканите и за превръщане на региона в свободна от национализъм и радикализъм зона. 

Карадайъ увели, че почетният лидер на ДПС д-р Ахмед Доган е добре и вчера е участвал в Председателския съвет на движението преди заседанието на Централния съвет днес.