Докладът на БАН за това дали трябва да се строи АЕЦ "Белене", или не, се оказва с клаузи за конфиденциалност, които важат и за двете страни по договора за изработването му - Българския енергиен холдинг и академията.

Това стана ясно от думите на министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Днес тя присъства на връчването на лиценза за удължаване на живота на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Министърката призова "за търпение" за анализа на БАН нужна ли е нова ядрена мощност у нас и обясни, че към момента има междинен вариант на поръчания от БЕХ на БАН доклад. Изработването му струва над 2 млн. лв. и според неофициална информация е бил връщан вече веднъж за доработване.

"Това е един сериозен доклад. Не бива да повтаряме стари грешки. През 2003-2004 г. имаше прогноза, която казваше, че през 2010 г. ще има режим на тока. Нали не искаме да се стига до подобни ситуации. Аз поне и БЕХ не желаем подобни прогнози. Докладът на БАН ще бъде готов всеки един момент. Това ще стане скоро - тези дни", заяви Петкова днес.

Въпреки "тайността" на анализа на БАН, Петкова заяви, че въпросът е важен и се надява БАН, с разрешението на БЕХ, да обяви публично резултатите. И декларира:

"Ние няма какво да крием. Това, което трябва да направим, е по най-добрия начин да оползотворим това, което притежаваме - площадка за 1.5 млрд. лв., оборудване за 1.176 млрд. лв., всички разрешителни за този проект и нотификация от ЕК".

От думите на министърката не стана ясно откъде и защо са се появили клаузите за конфиденциалност, щом договорът, с който се възлага анализът на БАН е по поръчка на правителството и е подписан между държавната БЕХ и националната институция БАН. Според Петкова за правителството е важно "коя е червената линия, която не може да прекрачим при преговори за реализация или не, трябва да знаем кои са най-оптималните варианти, ако има такива."

По-късно в ефира на бТВ енергийната министърка призна, че според един от сценариите, разгледан в доклада на БАН, в региона ни се очаквал недостиг на електроенергия след 2035 година. Според неофициална информация обаче в междинния вариант на документа присъства и извод, че финансирането на строежа на "Белене" е несигурно и проектът не може да възвърне инвестицията за строежа. Дали този извод ще е част от финалния вариант и дали анализът изобщо ще види публичност - предстои да видим.

"Този доклад ще даде информация за това, че са разработени всички възможни сценарии и различните модели на финансиране, при различно акционерно участие на една такава проектна компания, която ние имаме намерение да бъде създадена и съответно да бъдат направени опити тя да бъде приватизирана или да бъде намерен стратегически инвеститор, който да се включи, ако се реализира този проект", каза още Петкова.

По думите ѝ, ако трябва да бъде създадена проектна компания - това може да се случи в рамките на една-две седмици и да бъде предложена на кандидат -инвеститор.

Министър Петкова отново не отрече вариант за реализация на замразения през 2012 г. проект за втора атомна централа с руско финансиране.