Испански съдия издаде европейската заповед за арест на сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон, след като отказа да се яви на разпит относно движението за независимост на региона, съобщиха испанските медии.

Европейската заповед за арест е опростена трансгранична съдебна процедура за предаване на обвиняем с цел или наказателно преследване, или изпълнение на дадено наказание. Тя е валидна за цялата територия на Европейския съюз и постановява, че държавата, в която е задържано лицето, трябва да го върне в страната, в която е издадена заповедта в максимален срок до 60 дни след задържането.

Според документа, подписан от Кармен Ламела - съдията по обвиненията в бунт, подстрекаване към размирици и злоупотреби с обществени средства срещу бившия лидер и министрите му - Пучдемон ще се издирва на "национално и на международно ниво", след като отказа да се яви в Националния съд, за да даде показания по обвиненията.

Смята се, че в момента бившият каталунски лидер се намира в Белгия. 

Призовката му, както и тази за останалите членове на кабинета, беше за 2 и 3 ноември. В началото на седмицата обаче Пучдемон и министрите му заминаха за Брюксел като се появиха и твърдения, че ще търси там убежище. Малко по-късно обявиха на пресконференция, че целта им е да остояват каталунската кауза пред европейските институции. Пучдемон поиска да даде показанията си от разстояние, но Ламела отхвърли искането.

Още вчера испанският съд разпореди задържането на осем членове от разпуснатото каталунско правителство, които ще останат зад решетките в очакване на евентуален процес.

Властите в Брюксел потвърдиха, че са получили заповедта за арест и ще я разгледат. От изпращането ѝ белгийската прокуратура има 24 часа да реши дали тя е формулирана правилно. Ако е така, Белгия ще има общо 15 дни, за да арестува Пучдемон и бившите министри, и други 15, ако те обжалват