Сваленият каталунски премиер Карлес Пучдемон прописа на холандски език, който не владее.

Медии в Белгия изтълкуваха това като един вид реверанс към фламандските сепаратисти, на които той по традиция симпатизира.

„Готови сме да сътрудничим изцяло с белгийското правосъдие след европейската заповед за арест, издадена от Испания“, гласи съобщението в профила на Пучдемон в туитър, публикувано днес следобед.

Сепаратисткият лидер владее отлично английски и френски език, които постоянно използваше заедно с родния си каталунски в изказванията си след референдума за независимост на автономната област на 1 октомври. В началото на седмицата той пристигна в Белгия и вероятно още е там. Заговори се, че Пучдемон ще иска политическо убежище в страната. Това засега не се е случило.

По-рано днес, пак в туитър, Пучдемон призова всички сепаратистки партии в Каталуня да се обединят в една обща листа за предсрочните регионални избори, свикани от испанското централно правителство на 21 декември. Според него това трябва да стане „за Каталуня, за свободата на политическите затворници“. Така той нарича своите съветници, арестувани по заповед на съдия следователя Кармен Ламела, която издаде заповедта и за неговото задържане.

„Дошъл е моментът всички демократи да се обединят“, пише сепаратисткият лидер на каталунски език.