350 милиона британски паунда, около 400 милиона евро - толкова можела да си спестява на седмица Великобритания, твърдяха защитниците на Брекзита, за да накарат хората да повярват в предимствата на раздялата с Брюксел. Вместо да се дават за вноски в ЕС, въпросните пари можели да се харчат за здравеопазване, гласеше аргументът им. Британците повярваха на лъжливите им уверения и през 2016 г. гласуваха за излизане от ЕС.

Но колкото повече се протакат преговорите между Лондон и Брюксел, толкова повече се топят обещанията на противниците на ЕС - и то вече само 17 месеца преди желаното излизане от ЕС през март 2019 година.

Националната статистическа служба представи оценки, според които нетните вноски на британците в ЕС през миналата година са възлизали на 9,4 милиарда паунда (11 млрд. евро). Това са 180 милиона паунда (205 млн. евро) седмично, т.е. половината от сумата, за която говореха защитниците на Брекзита преди референдума. "Далеч от истината" е била въпросната цифра, казаха с половин уста от статистическата служба.

Ще бъдат закривани работни места

Далеч по-мрачни са оценките на британската емисионна банка. Тя очаква, че в периода след излизането от ЕС в сферата на финансите ще бъдат закрити 75 000 работни места. Това е твърде реална перспектива, особено ако не бъде постигнато специално споразумение с ЕС за финансовите услуги, заяви зам.-директорът на Централната банка Сам Уудс пред комисия в парламента. Сега в сектора на финансовите и застрахователни услуги работят общо около 1,1 милиона души.

Някои компании вече изтеглят персонала си от Великобритания. Само че парите, които се стичаха досега към острова, все по-често поемат по други пътища. Това сочи изследване на Pricewaterhouse Coopers (PwC), според което след референдума за Брекзит Германия се е превърнала в най-важно средище на инвестиции в недвижими имоти, т.е. изтласкала е британците от първото им място в този бранш. За 1 година обемът на инвестициите в Германия е нараснал от 54 на 68 млрд. евро, като в същото време инвестициите във Великобритания са спаднали от 66 на 64 милиарда евро. Онова, което дълго време беше немислимо, може да се превърне в реалност: Лондон да стане единствената европейска столица, в която цените на наемите падат.

От Брекзита печели главно Франкфурт на Майн, сочи още изследването. Инвестиционни банки, като "Голдмън Сакс" и "Джей Пи Морган" разширяват присъствието си в германската финансова столица.

Готови за най-лошото?

Въз основа на тези данни и тенденции, натискът върху британското правителство нараства от ден на ден. Че британците няма да се разделят "по английски", беше ясно от самото начало. Но че ЕС ще се покаже толкова труден на отстъпки изненада явно и песимистите на острова.

Още преди месец министър-председателката Тереза Мей подготви обществеността за най-лошото: правителството било подготвено и за случай на хаотично излизане от ЕС, увери тя и допълни, че министерствата имали планове как да действат в случай, че не бъде постигнато споразумение с ЕС.

Сега и британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис повтаря същото: било "много, много невероятно" двете страни да не постигнат формално споразумение за търговските отношения след излизането от ЕС. Но каквото и да се случело, Великобритания щяла на всяка цена да постигне "базисна сделка" със Съюза, ако трябва и "без онези части, които наистина желаем", казва Дейвис. Подобно базисно споразумение може да се постигне например в сектора на въздухоплаването, така че и след Брекзита между Великобритания и ЕС да могат да продължат да летят самолети.

Понякога драматизмът на една ситуация си проличава по това, че изрично се споменава онова, което се разбира от само себе си. Седмица и половина измина след като ЕС отложи следващата фаза от преговорите с Лондон евентуално за декември - тъй като засега не вижда достатъчен напредък в преговорния процес. Но до декември не остава много време. А от Лондон не пристигат никакви обнадеждаващи знаци.

Дойче веле