Депутатът от БСП Румен Гечев коментира пред БНТ бюджета, който бе внесен от правителството. Той припомни, че от ГЕРБ отчитат 2 млрд. лв. изклишък за 2017 г. Според Гечев обаче това се дължи на факта, че правителството не е закупило изтребители и фрегати за 1 млрд. и 200 млн. лв. и не е дало 2,5 млрд. лв. за капиталови разходи за публично-частно партньорство с бизнеса. Соцдепутатът изтъкна, че това е нарушение на закона, защото тези пари са гласувани от парламента.

"Алтернатива винаги има. Въпросът е дали алтернативата е по-добра. Работа на всяка опозиция е да докаже, че е по-добра алтернатива. Тези юнаци продължават да намаляват дела на бюджета в БВП."

Това каза Гечев по адрес на управляващите. Той заяви, че Румъния е заделила 4,88% от своя БВП за преки инвестиции на държавата за публично-частно партньорство. Докато у нас този процент е 0.

"Как ще гоним Румъния", попита Гечев.

Той заяви, че БСП подкрепя повишаването на заплатите на учителите. Но припомни, че те и сега са по-високи от възнагражденията на професори в БАН и Софийския университет.

"Заплатите в БАН са с 200 лв. по-малки от средната за страната. Една чистчака в МС получава по-голяма заплата от един доктор по физика. Ще изостанем и от Бряг на слоновата кост, след като неглижираме българската наука", заяви Гечев.

Той коментира и твърденията на управляващите за нулев бюджетен дефицит.

"Да допуснем, не дай си Боже, да си представим, че се появят 300 изтребителя и 20 бомбардировача. С какво ще ги спрем - ще извадим нулевия бюджетен дефицит. Армията е катастрофа, здравеопазването е катастрофа и се краде като за световно за всички сектори", коментира Гечев.

На въпрос знае ли коя точно е вражеската страна, която ще ни нападне, той отговори:

"Никога не се казва кой е врагът. Но която и армия да питате, тя трябва да е в бойна готовност. Ние полагахме клетва в казармата да се бием срещу НАТО. След което се оказа - вече сме в НАТО, нашите врагове са други. България има нужда от силна армия. Благодарение на армията, църквата, ние сме се съхранили като нация. Като една от най-старите държави в Европа. Няма стара държава в Европа, която да не е имала силна армия. Да се правим на по-големи икономисти от французи, англичани, италианци..."

Според Гечев чрез вота на недоверие опозицията е длъжна да извади кусурите на управляващите.

"Искат да си крадат на спокойствие", обобщи Гечев.

И допълни, че "патриотите пеят съвършено различни песни" и вече "обичат НАТО".