Саудитска Арабия съобщи за ареста на 11 принцове, сред които е известният милиардер и инвеститор принц Алуалид бин Талал. Сред задържаните са четирима министри, както и бивши министри.

Съобщението за арестите дойде от "Ал Арабия", сателитния канал, по който се правят официалните съобщения на властите в саудитското кралство. Арестът на принц Алуалид ще разтърси държавата, както и големите финансови центрове. Той е един от най-богатите хора в света и има дялове от компании като Apple, Time Warner, Twitter, банковия консорциум Citigroup и медийната империя News Corporation. Контролира и сателитните телевизионни мрежи в арабския свят.

Мохамед бин Салман

Кампанията по арестите изглежда е поредна стъпка за консолидиране на властта на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, любимия син и пръв съветник на сегашния крал Салман.

На 32 години престолонаследникът вече доминира над саудитската военна, външна, икономическа и социална политика, като сред членовете на кралската фамилия това поражда все по-голямо недоволство, че той има твърде голяма власт на прекалено ранна възраст, пише "Ню Йорк таймс".

Наскоро принц Мохамед бин Салман обяви курс към по-умерен ислям и модернизация на държавата, нещо което допълнително увеличи противниците му.

Кралят съобщи, че създава мощен антикорупционен орган, начело на който застава отново престолонаследникът. Това се случи само часове преди да започнат арестите на високопоставените саудитци.

Според съобщението на "Ал Арабия" антикорупционният орган има правото да разследва, нарежда арести, налага забрани за пътувания, може и да замрази активите на всеки, към който има съмнения в корупция.

Хотел "Риц-Карлтън" в Рияд, който де факто е кралският хотел, беше евакуиран в събота, като се появиха слухове, че там ще бъдат държани арестуваните принцове. Летището за частни самолети беше затворено и се появиха спекулации, че престолонаследникът се опитва да спре богати бизнесмени, които ще пробват да избегнат арестите си.

Американският президент Доналд Тръмп има близки отношения с престолонаследника на Саудитска Арабия. Бързият възход на принц Мохамед бин Салман обаче раздели саудитците. Много приветстват неговите намерения, според други обаче той е припрян и жаден за власт, както и твърде неопитен. Поне трима висши представители на администрацията на Белия дом са били в петролното кралство миналия месец, сред тях и Джаред Кушнер, напомня "Ню Йорк таймс".

Съвсем наскоро саудитският крал Салман пък беше на визита в Москва, първа по рода си.

Кой е арестуваният милиардер

Принц Алуалид миналия месец даде интервю пред западна медия по въпроси като криптовалутата и плановете на Саудитска Арабия за държавната петролна компания "Aramco".

Той имаше публични сблъсъци с американския президент Доналд Тръмп. Принцът беше част от група инвеститори, която придоби контрол над хотел "Плаза" от Тръмп, той купи и скъпа яхта от него. Но в съобщение в туитър през 2015 г. нарече бъдещия президент "Срам за цяла Америка".

Принц Алуалид бин Талал на излизане от Елисейския дворец през 2008 г.

Преди да влезе в сблъсъци с Тръмп Бин Талал имаше и спречквания с бившия вече кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който отказа да приеме негово дарение от 10 млн. долара за жертвите на терористичните атаки от 11 септември заради критики на принца към външната политика на САЩ. 

Въпреки че е изключително мощен във финансово отношение, принцът  е нещо като аутсайдер в кралската фамилия - не точно дисидент, но фигура, която се различава от останалите. Той например открито подкрепяше даването на права на жените да шофират, често назначава и жени на отговорни постове в совите компании. През 2015 г. той обяви, че смята да дари богатството си от 32 млрд. долара за благотворителност след смъртта си. Все още не е ясно дали антикорупционният комитет ще конфискува и имуществото му и каква част от него.

Престолонаследникът настъпва

Саудитска Арабия е монархия без писана конституция или независими институции на управление като парламенти или съдилища, така че обвиненията в корупция много трудно могат да бъдат оценени какво точно се влага в тях. Границите между обществени фондове и богатството на кралското семейство са много размити и корпуцията, така както би била дефинирана в западните демокрации, е широкоразпростанена.

Арестите дойдоха само часове след като крал Салман замени министъра, който отговаря за саудитската национална гвардия, принц Мутаиб бин Абдулах. Той контролираше последната от трите въоръжени сили на кралстовото, които още не бяха минали под контрола на престолонаследника.

Кралят назначи престолонаследника принц Мохамед за министър на отбраната през 2015 г. По-рано тази година кралят отстрани принц Мохамед бин Найеф като шеф на вътрешното министерство, като го постави под домашен арест. Така нарасна влиянието на престолонаследника и над силите на вътрешното министерство, които действат като втора армия.

Според слуховете следващият на мушката ще е принц Мутаиб, който е главнокомандващ на третата въоръжена сила и самият той претендент за трона по-рано