Призовавам прокуратурата да се самосезира заради изказването на Лютви Местан за признаване на турското малцинство в България и да го подведе под наказателна отговорност. Това заяви пред БНР вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Г-н Местан вече доста време се мотае в политиката и в българския парламент и всъщност тук израсна и се научи да говори политически. Така че би следвало да е прочел Конституцията на Република България, където много ясно пише, че България не приема колективни малцинствени права, а признава  основното правило в международното право – индивидуалните човешки права".

Това каза Каракачанов.

Наскоро Местан публикува отворено писмо, с което поиска признаване на турско национално малцинство в България. Основният аргумент бе това, че наскоро Албания е признала българско малцинство, което е било приветствано от българското правителство.

Според него Местан спекулира и знае за какво става дума в основния закон.

"Лично аз смятам, че това беше поредната провокация, която той прави, и трябва някой да вземе мерки", заяви Каракачанов.

Главният прокурор Сотир Цацаров наскоро внесе в Окръжен съд-Кърджали искова молба за прекратяване на сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“ от областния град, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ. В хода на разследване за престъпление против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, са събрани доказателства за това, че на 14.03.2017 г. сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума.

Каракачанов коментира и готвения вот на недоверие към кабинета, като заяви, че това е право на опозицията.

"Правителството беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти". В този смисъл позицията на БСП и ДПС не е нова. Те трудно могат да приемат избора на българските граждани и смятат, че нещо априори им се предлага", заяви още вицепремиерът.