"Преди 2 г. Пешко Караджов се беше явил пиян в полицейското управление и строил полицаите, бесен от отказа им да отидат със служебната полицейска кола да купят цигари и алкохол за банкета му, защото им били свършили."

Това каза днес пред бТВ уволненият полицай Цецо Благоев, който се прочу с това, че разпространи клип с шефа на "Физическа охрана" на АЕЦ Пешко Караджов. Фамозното регионално величие, наричал полицаите "пе*е*ас голем" и "смотльо", но отново е на работа.

В изнесения от Благоев клип се чуваше как фъфлещият Пешко им казва: 

„Аз тебе ще те сирна до земята. Ти утре няма да бъдеш полицай.“ Това по повод "наглостта" да спират пиян на щайга (както се казва в региона) негов приятел зад волана.

Историята продължи с това, че качилият в социалните мрежи клипа Цецо Благоев вече е бивш полицай, а шефът му на участъка размисли и рязко пожела да стане редови квартален. Затова пък съпругата и синът на ръководителя на Областната дирекция на МВР Димитър Газибарски получили работа в системата на атомната централа. Днес Благоев каза пред бТВ, че там заплатите са от 3000 до 7000 лв.

Според Цветан Благоев роля за безметежния живот на ръководителя Пешко имат близки връзки с един врачански депутат.

"Пламен Игнатов, тогавашният шеф на управлението, покри това - твърди Благоев по повод някогашното пращане на патрулката за цигари и пиячка. - След което започна огромен натиск от бившия директор на областната дирекция Димитър Газибарски срещу хората, защото искаше да отстрани началника на районното АЕЦ „Козлодуй“ поради причината, че е докладвал и е образувана проверка срещу Караджов в прокуратурата – добави Благоев. – След което с един колега, който е председател на единия синдикат, пуснахме подписка в подкрепа (на началника), за да си изразим професионалното мнение, без да влияем, без да се месим в управлението на областната дирекция. И след което натискът стана огромен. Въпросната подписка един полицай, който е близък до Димитър Газибарски, си позволи да я открадне. Взеха подписката, гледаха кой се е подписал и образуваха на 16 човека проверки (...) Така ме въвлякоха и мен в цялата история.“

Според кратката информация на МВР той е уволнен именно защото уронвал престижа на министерството и за... натиск над колеги. 

"Преди подписката не съм бил обект на една проверка или едно наказание", обясни Благоев.

При уволнението на полицая Благоев Клуб Z поиска по Закона за достъп до обществената информация да ни отговорят - какви резултати е показвал полицаят на редовните проверки и на базата на какви провинения е заключението за уволнение. Отговориха ни отрицателно, като част от аргументите бяха, че  "не се посочва с каква цел се желае да се получи съответната информация" и че питаме за... човек, който вече не е в системата на МВР.

Цветан Благоев също обжалва заповедта за уволнението си.

Що се отнася до Пешко Караджов, припомняме, че уволнението му стана факт след намесата на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова. Магистратите обаче решиха, че освобождаването на Караджов от работа е незаконно, защото вече е бил наказан със забележка и след това не са спазени процесуални правила. Освен това централата трябва да му изплати обезщетение близо 16 000 лв.

Присъдата може да се обжалва, но съдът разпореди парите да бъдат изплатени веднага.

Преди това на Пешко много пък му провървяло с местната прокуратура, която отказала да образува каквото и да е срещу него и в защита на полицаите, "респектирани" с думите  "пе*е*ас голем" и "смотльо".