ГЕРБ ще променя законодателството, по-специално Наказателния кодекс, за да се разследва приватизацията и да може "обществото да научи кой как е забогатял".

Това се разбра от думите на председателя на Народното събрание Димитър Главчев пред БНТ тази сутрин. Идеята за отпадане на давността за определени престъпления, свързани със сделки, с цел да се започнат разследвания за "престъпната приватизация", бе споделена отново преди ден и от премиера Бойко Борисов.

Според министър-председателя били откраднати над 30 млрд. лв. и нямало наказани. Как и от кого са изчислени въпросните "кражби" не става ясно, но темата периодично се появява в пространството. Преди време, в предишния си управленски мандат, пред ГЕРБ-ерския актив в Стара Загора Борисов разкри, че е предал на прокуратурата много приватизационни следки, но отказа каквито и да било подробности. Сега според Главчев щели да излязат "доста интересни факти", ако се позволи разследването им. 

Председателят на парламента уточни, че за да се случи всичко това, ще се направят промени в НК и давността или ще падне, или ще се възобнови, за да могат да започнат разследвания на редица сделки.

Последният опит за промяна в давността бе през 2015 г. По предложение на депутати от десницата (тогава Реформаторски блок - б.р.) и с гласовете на ГЕРБ отпадна давността за престъпленията на комунистическия режим. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче сезира Конституционния съд, а миналия октомври той отмени решението на парламента. Единствено конституционният съдия Филип Димитров бе с особено мнение. В мотивите на обвинител № 1 ставаше ясно, че според него отмяната на тази давност "противоречи на принципа на равенство на гражданите пред закона и забраната за дискриминация, както и на други норми на конституцията". Противоречие според Цацаров имаше и с "принципа на правовата държава, и с това, че по конституция по давност не се погасяват преследването и наказването само на престъпления против мира и човечеството".

Димитър Главчев коментира и заканата на БСП, че ще внесе вот на недоверие към правителството. Тази седмица се очакват преговори в рамките на опозицията, за да се уточни темата, но идеята на левицата е тя да е "корупция". В ГЕРБ са убедени, че вотът на недоверие ще е неуспешен, стана ясно и от думите на парламентарния шеф. Той отхвърли идеята на социалистите президентът да назначава председателя на новия антикорупционен орган, както и варианта, в който държавният глава да утвърждава избора, ако той се прави от Народното събрание. 

"Ако парламентът избира, а след това президентът препотърждава решението му, то тогава къде отиват принципите на парламентарната република? В такъв случай президентът ще трябва да утвърждава и състава на Министерския съвет", аргументира се Главчев.

Той определи бюджета за 2018 г., който влезе за обсъждане в Народното събрание, като бюджет на стабилността и на увеличените доходи. Председателят на парламента посочи, че средната пенсия ще се увеличи с близо 20 лв., а средната заплата - с 50 лв.